N Central domination

Facebook sledeće godine lansira sopstvenu kriptovalutu

Facebook planira da u prvom kvartalu sledeće godine lansira sopstvenu kriptovalutu, koja se za sada interno zove „GlobalCoin“. Više detalja o ovome očekuje se da će biti objavljeno tokom leta, a nakon toga se planiraju i intenzivniji testovi. Prema najavama, ova kriptovaluta će biti u prvom trenutku biti dostupna u desetak država, u kojima se očekuje da će ponuditi korisnicima pristupačan i siguran način za plaćanje, bez potrebe da se za tu uslugu poziva nalog u banci.

PCPress.rs Image

Ova valuta će pre aktiviranja morati da prođe brojne tehnološke i regulatorne testove. To je bio i razlog zašto se CEO Facebook-a, Mark Zakenberg prošlog meseca sastao sa guvernerom Bank of England, gde su diskutovali o mogućnostima i rizicima planirane digitalne valute. Istovremeno, vode se pregovori i sa američkim trezorom, kao i sa kompanijama za transfer novca (kao što je Western Union), u cilju prihvatanja nove kriptovalute, ali i definisanju svih regulatornih zahteva koji se mogu ticati nje.

Međutim, očekuje se da će najteži posao Facebook imati u Indiji, za koju očekuje da će biti jedan od najvećih korisnika kriptovalute. Naime, Indijska vlada ima prilično odbojan stav prema virtuelnim valutama, dok se Facebook nada da će omogućiti Indijskim gastarbajterima da preko WhatsApp servisa šalju virtuelni novac svojim rođacima.

Pročitajte i:  Kako da verifikujete svoj Instagram nalog: Vodič korak po korak

S obzirom da je tržište kriptovaluta veoma nestabilno, Facebook planira da njihova kriptovaluta bude dizajnirana kao „stablecoin“, odnosno kao valuta koja će biti vezana za američki dolar, kako bi se smanjio nivo fluktuacije.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,