Facebook testira opciju Face ID za pristupanje profilu

Facebook testira opciju prepoznavanja lica, koja bi korisnicima omogućavala da pristupe svom profilu preko skeniranja lica. Neki korisnici su već primetili da Facebook u aplikaciji za Android prilikom pristupanja nalogu kada je lozinka zaboravljena, nudi mogućnost autentifikacije uz pomoć selfija. Ova opcija bi mogla da bude korisna u slučajevima kada dvo-faktorska autentifikacija preko SMS poruke nije moguća, na primer kada je korisnik u avionu, kada putuje u inostranstvo, ili mu je onemogućen pristup mejl nalogu.

PCPress.rs Image

Tako je prepoznavanje lica za sada dostupno samo kada korisnik želi da pristupi nalogu sa uređaja s kojeg se već ranije prijavljivao na svoj Facebook profil. Aplikacija u tom slučaju traži od korisnika da pogleda u kameru, napravi selfi, a potom snimljeno lice upoređuje sa licima na dostupnim Facebook fotografijama.

Iz kompanije su potvrdili da testiraju novu opciju, koja će korisnicima omogućavati da brzo i lako potvrde svoje vlasništvo nad Facebook profilom, te će, kada se pokaže kao bezbedna, postati dostupna širem broju korisnika. Stručnjaci procenjuju da će biti teško da ova metoda posluži kao primarna za identifikovanje korisnika, budući da ju je lako “prevariti” – ne koristi se, naime, nikakva revolucionarna tehnologija poput skeniranja 3D otiska lica ili šarenice oka, već se radi o čistom prepoznavanju lica na fotografiji, a na osnovu poređenja sa drugim fotografijama.

Pročitajte i:  Chrome dobija ažuriranja fokusirana na tablete

Izvor: Tech Crunch

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,