BIZIT 2022

Facebook testira Wikipedia integraciju u svoje rezultate pretrage

Facebook testira novu funkciju koja u nekim rezultatima pretrage prikazuje činjenične informacije sa Vikipedije, potvrdila je kompanija TechCrunch-u.

PCPress.rs Image

Ovo je možda pokušaj da vas zadrži na Facebooku umesto otvaranja novog taba kada želite da saznate više o određenoj temi, ili bi to mogao biti još jedan pokušaj borbe protiv „lažnih vesti“. O funkciji je prvi put izvestio Social Media Today, koji je citirao korisnike Twittera koji su je primetili.

Wikipedia činjenice na Facebook-u

Sada, kada unesete određene teme u odeljak za pretragu na Facebooku, rezultati će uključivati okvir sa desne strane stranice koji sadrži isečke iz relevantnog članka Vikipedije. Karakteristika je slična Google-ovim Knowledge panelima, koji su pružali više informacija o čestim pretragama već godinama. Korisnik Twitter-a Matt Navarra je među onima koji su postavili screenshot:

PCPress.rs Image

Iz Facebooka su rekli TechCrunch-u da se funkcija testira na mobile web-u, iOS aplikaciji i desktop-u, mada to možda neće biti vidljivo svakom korisniku. Nejasno je koliko dugo će trajati pilot program. TechCrunch napominje da je za funkciju pretrage potrebno malo više raditi i koje termine će prepoznati – na primer, dok će pretraga „anthony fauci“ rezultirati relevantnim bočnim panelom Vikipedije, pretraga za jednostavno „dr. fauci” neće.

Pročitajte i:  Meta planira da smanji troškove za 10% ili više narednih meseci

Ažurirana funkcija pretrage možda je najnoviji pokušaj Facebooka u borbi protiv širenja dezinformacija. Drugi koraci koje je kompanija preduzela u ovom poduhvatu su prethodni pokušaji da označe „lažne vesti“, rad sa firmama za proveru činjenica i provera identiteta za naloge koji se smatraju sumnjivo popularnim.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,