ePlaneta

Facebook tuži osobu koja je prodavala lažne Instagram like-ove

Facebook se još jednom našao na sudu, ovog puta u ulozi tužioca. Naime, kompanija je podnela tužbu protiv vlasnika servisa Nakrutka, koja koristi botove i automatizaciju za prodaju lažnih like-ova, komentara i follow-era na Instagram-u.

PCPress.rs Image

Praksa koja se ponavlja

Ovo nije prvi put da Facebook koristi sud protiv developera koji neovlašćeno koriste podatke, ili na neki drugi način krše politiku upotrebe njihovih servisa. Početkom ove godine, kompanija je tužila jednog španskog developera zbog prodaje lažnih Instagram like-ova, a tokom 2019. godine na sudu se zbog iste stvari našla jedna kompanija sa Novog Zelanda. Ove tužbe su deo kompanijske politike da preduzme agresivnije mere protiv kompanija i pojedinaca koji krše politiku poslovanja, nakon velikog skandala sa Cambridge Analytica.

Pored Nakrutke, Facebook je podneo tužbu i protiv MobiBurn, developera koji je koristio maliciozni softver da prikupi Facebook podatke od korisnika. Ovaj developer je prikupljao informacije sa uređaja koji su slali zahteve Facebook-u za preuzimanje podataka (login preko Facebook naloga), a malware se nalazio skriven u naizgled bezazlenim aplikacijama koje su korisnici instalirali na svoje telefone i računare.

Pročitajte i:  Bivši inženjer Mete tuži kompaniju

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,