Top50 Glas publike

Facebook ukinuo oko 200 aplikacija

 
Facebook je dosad ukinuo oko 200 aplikacija, u prvom koraku revizije aplikacija koje imaju pristup velikoj količini korisničkih podataka, a kao odgovor na skandal u čijem je središtu firma za političko savetovanje Cambridge Analytica. Aplikacije su ukinute u okviru detaljne istrage o tome mogu li se pomoću njih zloupotrebiti podaci o korisnicima, rekao je Ime Archibong, potpredsednik Facebook-a.
PCPress.rs Image

Kompanija je objavila da je dosad obavila analizu hiljadu aplikacija u sklopu istrage koju je 21. marta naložio CEO Mark Zuckeberg. Osnivač, najveće društvene mreže na svetu, tada je rekao da će se istražiti sve aplikacije koje su imale pristup ogromnoj količini informacija, pre što im je kompanija ograničila pristup 2014. Facebook je pogodila kriza poverenja kod korisnika, oglašivača, zaposlenih i investitora, nakon što je priznao da su podaci o oko 87 miliona ljudi, većinom iz SAD-a, došli u ruke firme Cambridge Analytice koja ih je iskoristila u političkim kampanjama.

Nakon izbijanja skandala, u Americi, i u Evropi je otvoreno nekoliko službenih istraga, a Zuckerberg se nekoliko puta izvinio zbog kršenja privatnosti korisnika Facebook-a. Cambridge Analytica je 2014. putem psihološkog upitnika na koji je odgovorilo 270.000 osoba prikupila podatke o 87 miliona korisnika ove društvene mreže. To je britanskoj firmi omogućilo da stvori dragocenu bazu podataka pre nego što ju je angažovala ekipa kampanje Donalda Trumpa.

Pročitajte i:  Google pretraga zabeležila najveći promet internet saobraćaja ikada tokom Svetskog prvenstva

Lični podaci su u središtu poslovnog modela Facebooka i drugih tehnoloških platformi, poput Twitter-a i Googl-a, jer omogućava bolje usmeravanje reklamnih, trgovačkih ili političkih sadržaja.

Izvor: SEEbiz 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,