Facebook uklonio glavnu stranicu vojnih vlasti Mjanmara

Facebook nastavlja sa suzbijanjem online aktivnosti mjanmarske vojske nakon puča koji je zbacio njenu izabranu vladu. Rojters izveštava da je Facebook uklonio glavnu stranicu True News Information Team njihove vojske, poznate kao Tatmadav, zbog ponovljenih kršenja pravila zajednice koja sprečavaju podsticanje i koordinaciju nasilja. Društvena mreža nije saopštila da li je određeni incident podstakao reakciju, ali to se dogodilo nekoliko sati nakon što je policija ubila dva demonstranta.

PCPress.rs Image

Facebook se bori protiv nasilja

Kompanija je zabranila profile šefa vojske i drugih oficira u 2018. godini, a iste godine zabranila je stotine stranica koje promovišu nasilje. Facebook je takođe ograničio veliki broj stranica kojima upravlja vojska koja je izvela puč u Mjanmaru. Ograničio je doseg stranice Tatmadav zbog dezinformacija, obrisao postove u kojima se navodi prevara birača i zabrane vladinim agencijama da traže uklanjanje sadržaja.

Ovo može imati samo ograničeni efekat. Vojska Mjanmara pokušala je da uguši prodemokratske proteste, blokirajući Facebook u zemlji i isključujući pristup Internetu. Mnogi ljudi koji bi mogli najviše ceniti Facebook-ove postupke možda čak i nemaju pristup internetu. Kritičari bi istakli da je vojska od samog početka bila nasilna i da je Facebook možda nešto preduzeo ranije. Uprkos tome, jasno je da je Facebook nestrpljiv da izbegne neaktivnost i nesvesticu koja je pomogla da se podstakne mržnja protiv Rohingia u Mjanmaru. Šalje poruku da vlade nisu iznad pravila o dezinformacijama i nasilju, čak i ako postoje zabrinutosti da bi Facebook mogao biti previše oprezan u povlačenju materijala.

Pročitajte i:  NEC i Facebook razvijaju polupetabitni kabl

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: