Facebook ustupio privatne poruke korisnika Spotify i Netflix platformama

Novi izveštaji ukazuju na to da su partnerstva koja je Facebook sklapao sa drugim tehnološkim gigantima otišla mnogo dalje nego što je prvobitno objavljeno.

PCPress.rs Image

Naime, poslednji dokumenti koji su stigli do javnosti opisuju detalje ugovora koje je Facebook sklopio sa kompanijama Apple, Amazon, Microsoft, Spotify i Netflix, pa se došlo do saznanja da su u nekim slučajevima kompanije imale pristup privatnim podacima korisnika i nekoliko godina nakon što je period saradnje završen. Intervjui sa onima koji su u to vreme radili u kompaniji Facebook otkrili su da su pomenute kompanije imale pristup podacima koji spadaju u grupu onih koji su poverljivi, te zaštićeni pravilima o privatnosti.

Tako je kompanija Apple dobila pristup kontaktima i kalendarima korisnika čak i kada su opcije za deljenje podataka bile isključene, dok je Amazon takođe imao pristup kontaktima i imenima korisnika. Bing je po ugovoru dobio pristup informacijama o privatnim profilima, te listama prijatelja, a kao najozbiljnija opisuje se dozvola na osnovu koje su Spotify, Netflix i kanadska Royal banka imali pristup privatnim porukama korisnika.

Pročitajte i:  Možda metaverzum može spasiti Facebook

Tako se već neko vreme pažnja skretala ka navodnim tvrdnjama da Facebook trguje podacima korisnika, te se o onima koje daje kao bonus uz sklopljeni ugovor uopšte nije ni razmišljalo.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , , ,