BIZIT 2022

Facebook želi digitalno pismeniju Evropu

Kompanija Facebook je najavila da će u Evropi otvoriti tri nova centra za digitalno opismenjavanje građana i to u Španiji, Poljskoj i Italiji, a slične centre je već otvorila u zemljama poput Nigerije i Brazila. Pored ovog poduhvata, Facebook najavljuje i deset miliona evra ulaganja u Francuskoj preko tamošnjeg centra za istraživanje veštačke inteligencije.

PCPress.rs Image

Centri će nuditi kurseve za digitalno i medijsko opismenjavanje i sigurnost na Internetu grupama sa ograničenim pristupom tehnologiji, uključujući stariju populaciju, mlade i izbeglice. U kompaniji Facebook planiraju da do 2020. godine obuči milion građana i vlasnika kompanija, uz klasične kurseve za 100.000 malih i srednjih preduzeća, kao i internet kurseve za 250 hiljada kompanija. “Apsolutno želimo da pokažemo ljudima da ulažemo na lokalnom nivou, ulažemo u tehnologiju, ulažemo u ljude”, poručila je Sandberg.

Međutim, najava se susrela sa raspravom zemalja Evropske unije o predlozima pojačanog oporezivanja multinacionalnih tehnoloških kompanija i optužbama grupe velikih zemalja da kompanije poput Amazon-a, Google-a, Apple-a i Facebook-a nastoje da smanje svoje poreske obaveze preusmeravanjem dobiti u zemlje poput Luksemburga i Irske. “Ljudi strahuju da će ih digitalna revolucija pregaziti, pa želimo da ulažemo u digitalno opismenjavanje kako bismo im omogućili sticanje digitalnih veština potrebnih za učestvovanje u digitalnoj ekonomiji”, izjavila je za Reuters poslovna direktorka kompanije Facebook, Sheryl Sandberg.

Pročitajte i:  Meta planira da smanji troškove za 10% ili više narednih meseci

PCPress.rs Image

Manje članice, poput Malte i Luksemburga, poručuju da bi izdvojena inicijativa EU na području reforme poreskog sistema oštetila njihovu nadmoć i da bi išla na ruku konkurenciji. Iz Evropskog parlamenta objavljeno je da su zemlje EU u razdoblju od 2013. do 2015. godine zbog povoljnih poreskih aranžmana Google-a i Facebook-a izgubile oko 5,4 milijarde evra poreskih prihoda. U Evropskoj komisiji poručuju da građani moraju da poboljšaju svoje digitalne veštine kako bi se smanjila nezaposlenost i kako bi Evropa kreirala sopstvenog digitalnog giganta.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,