BIZIT 2022

FarFarOut kao 10. planeta: Astronomi otkrili najudaljeniji objekat u Solarnom sistemu

Sve moćniji teleskopi omogućavaju nova kosmička otkrića, zahvaljujući čemu je astronom Scott Sheppard sa Carnegie naučnog instituta u Vašingtonu došao do zanimljivog saznanja prilikom rutinskog posmatranja granica našeg Solarnog sistema, te premašio ono što su njegove kolege otkrile u decembru 2018. godine.

PCPress.rs Image

Naime, radi se o tome da je detektovao nebesko telo koje je 140 puta udaljenije od Sunca nego Zemlja, što ga klasifikuje kao najudaljeniji kosmički objekat u Solarnom sistemu, budući da je od Sunca čak 3,5 udaljeniji nego Pluton. Novi objekat je tako premašio ono što su njegove kolege otkrile samo mesec dana ranije, a o čemu se spekulisalo od decembra 2018 – patuljastu planetu koja je ponela ime Farout, i koja je 120 puta udaljenija od Sunca nego Zemlja. Zbog toga je objekat i dobio ime “FarFarOut“, a dok se ne pronađe neko prikladnije.

PCPress.rs Image

Sheppard je svoje otkriće objavio 21. februara, te se o orbiti novog nebeskog tela još ništa ne zna, pa ostaje da se istraži da li je FarFarOut dovoljno daleko da na njega ne utiču gravitaciona polja drugih velikih planeta. Naučnici ističu da će biti potrebno nekoliko godina da se sazna više o orbitama tela Farout i FarFarOut, a uz pomoć teleskopa Blanco 4-meter u Čileu, te Subaru 8-meter na Havajima.

Izvor: Science Magazine

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,