FBI i Apple: iPhone u raljama kriminala

Nakon nekoliko meseci bezuspešnih pokušaja FBI je konačno došao do podataka iz iPhone uređaja napadača koji je odgovoran za Pensacola Naval Air Station pucnjavu iz decembra 2019. godine.

PCPress.rs Image

Bez pomoći Apple-a

Nakon što su došli do željenih informacija FBI eksperti su zaključili da je uhapšeni bio u vezi sa terorističkom organizacijom al-Qaeda. Agenti su uređaj savladali bez pomoći iz kompanije Apple, zbog čega je ponovo pokrenuto pitanje enkripcije iPhone uređaja, budući da Apple ne sarađuje sa policijom čak ni kada su u pitanju veliki slučajevi, a zbog toga što privatnost korisnika stavlja na prvo mesto, pa makar oni bili i kriminalci.

Enkripcija uređaja je opcija koja štiti podatke korisnika u slučaju krađe, ali može da predstavlja smetnju agencijama za borbu protiv kriminala i terorizma, što utiče i na FBI. Kompanija Apple je još 2016. godine bila u sporu sa američkim Ministarstvom pravde, budući da je odbila da otključa iPhone 5C koji je pripadao napadaču iz San Bernardino-a. Spor je rešen tako što je FBI kupio alatku za otključavanje uređaja od treće strane za skoro milion dolara.

Pročitajte i:  Kako da oslobodite prostor na Mac računaru

PCPress.rs Image

Zaplenjeni uređaji su važan deo u okviru istraga koje su u vezi sa trgovinom narkoticima, krijumčarenjem ljudi, terorizmom, bandama, organizovanim kriminalom i drugim zločinima, pa je, ističu iz agencije FBI, neophodno da se pronađe nekakav balans između zaštite privatnosti korisnika putem enkripcije i alata koji će agencijama omogućavati da obavljaju svoj posao.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,