FBI izdao upozorenje na Ragnar Locker ransomware

Ransomware konstantno evoluira, te se napadi kreću u neočekivanim i neprijatnim pravcima. Žrtava je sve više, cyber kriminalci ne biraju, pa su mete često najosetljiviji delovi sistema, budući da je veća verovatnoća da će napadnuti platiti otkup ako je pogođen neki deo koji utiče na bezbednost i kvalitet života velikog broja građana. Upravo je zbog toga FBI izdao upozorenje na Ragnar Locker ransomware, budući da se broj napada povećao od aprila 2020. godine.

PCPress.rs Image

FBI je aktivnosti ove grupe cyber kriminalaca prvi put zabeležio u aprilu, kada su enkriptovane pozamašne količine podataka velikih korporacija. Za otkup je ukupno traženo oko 11 miliona dolara, a napadači su pretili objavljivanjem 10TB podataka ukoliko im se novac ne isplati. Broj žrtava se od tada konstantno povećava, te se ciljaju velike firme iz svih oblasti. Napadači često menjaju taktike kako bi zaobišli sigurnosne procedure, a u procesu se koristi Windows XP virtual machine, budući da se tako lakše izbegava detekcija.

PCPress.rs Image

Velike kompanije sada imaju još više razloga za strah, jer bi ovakve strategije mogle da dovedu do efikasnijih napada. Napadači se udružuju i u alijanse, najpre zbog finansijske dobiti, a onda i zbog osećaja moći nad onima koji obično izgledaju svemoćno.

Pročitajte i:  LockFile ransomware pogađa servere za razmenu podataka kompanije Microsoft

Izvor: Security Affairs

Facebook komentari:

Tagovi: , ,