TrendMicro

FBI izdao upozorenje za one koji još uvek koriste Windows 7

FBI je pre nekoliko dana sve privatne kompanije u Sjedinjenim Američkim Državama upozorio na opasnosti od Windows 7 operativnog sistema, budući da ova verzija više ne dobija podršku i bezbednosna ažuriranja.

PCPress.rs Image

Windows 7 je dugo trajao

Kraj Windows-a 7 objavljen je u januaru 2020. godine, te su milioni korisnika u tom trenutku ostali bez podrške za ovu verziju operativnog sistema. Windows 7 je svoj vek započeo 2009, a njegov uspeh bio je veliki korak za Microsoft i Windows uopšte. Tokom protekle decenije rado ga je birao veliki broj korisnika i administratora, pa je brzo zamenio Windows Vista-u.

Najveći broj Windows 7 korisnika potpuno je ignorisao Windows 8, te su tek kada je Windows 10 počeo da „sazreva“ počeli da migriraju ka novijim verzijama. Uprkos tome kraj je stigao, ali je Windows 7 ostao na mnogim računarima. Analitičari su procenili da je u trenutku kada je objavljeno gašenje na svetu bilo oko 1,2 milijarde funkcionalnih Windows računara, od čega oko milijardu ima Windows 10, dok je ostatak uglavnom orijentisan ka verziji 7, što je oko 200 miliona računara.

Pročitajte i:  Saveti za Windows Search koji mogu da vam pomognu

PCPress.rs Image

FBI je nedavno objavio rezultate istraživanja u kojima može da se vidi da napadači sve više ciljaju Windows 7 sisteme, pa se pretpostavlja da će ova verzija ostati meta sve dok u potpunosti ne nestane. Posebno su osetljive kompanije koje iz nekog razloga još uvek koriste ovu verziju, te odbijaju Windows 10, a uprkos tome što Microsoft i dalje nudi besplatan prelazak svima koji još uvek koriste sedmicu. Spisak opasnih Windows 7 ranjivosti već postoji, a među njima je i EternalBlue koja je bila i deo WannaCry napada, te mnogih drugih.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,