Cove

FBI upozorava na glasovne phishing kampanje

Nezaustavljivo napredujemo u budućnost, a to, pored prednosti, donosi i neke opasnosti. Tako je u poslednje vreme zabeležen povećan broj glasovnih phishing kampanja (vishing attacks), pa se maliciozna aktivnost, do skoro rezervisana samo za kucane poruke i sumnjive linkove, sada proširila i zauzela više mesta u svetu prevara.

PCPress.rs Image

Rast napada tokom pandemije

Porast je zabeležen od početka pandemije, kada su mnogi počeli da rade od kuće, pa je FBI upozorio da od napuštanja kancelarija zaposleni često komuniciraju preko telefona, što je otvorilo put za nove glasovne prevare. Pre virusa korona ovakve kampanje su uglavnom ciljale provajdere telekomunikacionih usluga, te internet usluga, ali se ciljna grupa u poslednje vreme proširila. Procenjuje se da su kampanje počele sredinom jula, a u okviru njih se ciljalo na VPN log in podatke žrtava. U početku su korišćeni samo VPN podaci, da bi se kasnije prešlo i na klonirane brojeve telefona kolega i spoljnih saradnika.

Napadači su najpre ciljali one koji su se nedavno zaposlili u nekoj kompaniji, poželjno u IT sektoru, budući da nisu imali prilike da pre karantina dobro upoznaju svoje kolege. U procesu su kreirane i lažne LinkedIn stranice, kako bi se brže steklo poverenje žrtava.

Pročitajte i:  Rupa u gvozdenoj digitalnoj zavesi Rusije - VPN

PCPress.rs Image

Kao mera predostrožnosti se preporučuje da zaposleni komuniciraju preko javnih telefonskih mreža, te da ograniče količinu privatnih podataka koje ostavljaju na društvenim mrežama i drugim platformama, a kako iste ne bi mogle da se iskoriste za obmanjivanje njihovih kolega.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,