FCC označio Kaspersky kao sigurnosni rizik

Američka Federalna komunikaciona komisija (FCC), odlučila je da antivirusni proizvodi kompanije Kaspersky predstavljaju neprihvatljiv rizik za američku nacionalnu bezbednost. Time je Kaspersky stavljen na istu listu kao i kompanije Huawei i ZTE. Jedan od razloga zašto je to učinjeno je što je Eugene Kaspersky, osnivač kompanije, završio tehnički koledž koji sponzoriše KGB i što je već ranije optuživan da ima veze sa ruskom vojskom i obaveštajnom službom.

kaspersky

Kaspersky u nemilosti

Inače, Kaspersky je već odavno zabranjen u svim američkim državnim institucijama, pa je ovo samo proširenje te zabrane. Time je postao prva Ruska kompanija koja je dodata na listu pretnji po američku bezbednost.

U zvaničnom saopštenju kompanije Kaspersky navodi se da su razočarani odlukom FCC-a koja zabranjuje kompanijama u telekomunikacionom sektoru da kupuju Kaspersky proizvode i servise. Oni smatraju da odluka nije bazirana na bilo kakvim tehničkim problemima ili nepravilnostima Kaspersky proizvoda, već da je u pitanju politička odluka.

Pored Amerikanaca, i Nemačka Federalna kancelarija za informacionu bezbednost upozorila je nemačke kompanije da ne koriste Kaspersky proizvode. U upozorenju se navodi da je moguće da Kaspersky sarađuje sa ruskom obaveštajnom službom.

Pročitajte i:  SAD zabranjuje uvoz kineske tehnologije iz Huawei i ZTE

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,