Top50 Glas publike

Festival nauke – neki su pokušali i da mislima pokrenu lopticu!

Više od 28.000 posetilaca posetilo je ovogodišnji Festivala nauke „Čuda su svuda”, koji je završen sinoć na Beogradskom sajmu.

FN 06

Pod kupolom Beogradskog sajma, od četvrtka do nedelje, više od 20.000 učenika, iz 350 osnovnih i srednjih škola, uz pomoć nauke zabavljalo se zajedno sa 600 naučnih demonstratora i naučnika, dokazujući da uz pomoć nauke čuda zaista mogu biti svuda.

Kako su saopštili organizatori, najveće interesovanje bilo je za postavku neuronauka koja na jednostavan način objašnjava složeni proces funkcionisanja nervnog sistema i vezu između nervnog impulsa i mišića.

Posetioci svih uzrasta svirali su tokom četiri festivalska dana lasersku harfu, videli matične ćelije i njihov stvarni potencijal, kao i proširenu realnost kada su svi zaintresovani dobili jedinstvenu priliku da se slikaju sa velikim naučnikom Mihajlom Pupinom.

Posetiocima su interesantne bile i interaktivna postavka o prirodnom gasu, ostaci dinosaurusa iz Vajominga koje je predstavio Prirodnjački centar iz Svilajnca, biološka postavku koja objašnjava hijerarhiju mravopolisa, kao i fizička postavka koja je otkrila nevidljive snopove svetlosti.

Zvezde naučno-fantastične bine bili su američki neuronaučnik Greg Gejdž, AHAA naučni centar iz Estonije sa eksplodirajućom predstavom o nemogućim mehurićima i bezbednim eksplozijama, ali i francuska trupa Les Atomes Croc hus.

Status domaće naučne zvezde potvrdio je Milan Popović sa saradnicima.

Najmlađe su osvojile Cicka i Micka, čiji su preci dali život za nauku, Lego gradionica, Mala škola za genijalce, postavka o vetru, ali i zona Ekspertinejdžera, u kojoj su ove godine možda našli budući Milanković, Tesla, Cvijić…

Projekcije Okeanijuma, dela postavke Centra za promociju nauke, bile su ispunjene do poslednjeg mesta, dok su veliko interesovanje publike izazvali i eksperimenti Fakulteta za fizičku hemiju.

Mnogo radoznalih posetilaca poželelo je i da mislima pokrene lopticu, a svoje reflekse poželeli su da ispitaju i stariji posetioci Festivala, dok je najveću pometnju i iznenađenje izazivala predstava gosta iz Izraela – doktora Molekula.

Festival nauke ove godine ima i humanu misiju i poziva sve ljude dobre volje da pomognu Milošu Nikoliću, tridesetogodišnjem doktoru nauka kojem je neophodna transplantacija srca.

Na ulazu u Halu 3 Beogradskog sajma, Miloševe kolege i prijatelji obaveštavali su javnost o načinima na koje mogu da mu pomognu u borbi na samom Festivalu, kao i slanjem SMS poruke na broj telefona 8174, dodaje se u saopštenju.

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: