Fiat Chrysler ulazi u posao autonomnih vozila

Fiat Chrysler se pridružio BMW Group-u, Intel Corp-u, njihovom Mobileye ogranku i time je postao još jedan od proizvođača koji se bave razvojem autonomnih vozila.

PCPress.rs Image
2017 Chrysler Pacifica

Sve više proizvođača automobila pokušava da sklopi alijanse sa drugim proizvođačima kako bi podelili visoke cene razvoja tehnologije autonomnih vozila, koja zahteva dosta istraživanja i razvoja na polju softvera što je van domena proizvođača automobila. Grupa planira da počne sa proizvodnjom tehnologije autonomnih vozila 2021. godine, čime bi postala konkurentna drugim kompanijama automobila i tehnologije.

U zajedničkoj izjavi, partneri Fiat Chrysler-a (FCA), koji već ima ugovor sa Alphabet Waymo-om, doneće svoje inženjerske i tehnološke resurse. FCA zajedno sa Waymo-om koristi Chrysler Pacifica hibridna vozila za testiranje.

FCA izvršni direktor Sergio Machionne je govorio o sinergiji, ekonomiji i mogućnosti pridruženja alijansi. Takođe je rekao da bi im ulazak u grupu omogućio da smanje visoke troškove na polju tehnologije koja je potrebna da bi se jedno takvo vozilo napravilo. Grupa je rekla da će 40 takvih vozila biti testirano do kraja 2017. godine uz 100 autonomnih vozila koja će testirati Mobileye u SAD-u.

Pročitajte i:  BMW ulaže u pokretanje litijumske tehnologije

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,