Filmmaker Mode za bolju sliku na televizorima

Mnogi korisnici nikad ne izvrše podešavanje slike na televizoru, što znači da ne „izvlače“ makismum iz njih. Naime, moderni televizori isporučuju se sa uključenim raznim opcijama koje su prvenstveno namenjene za prikaz u prodavnicama – jarke boje, kao i uključeni različiti filteri, podešeni da na najbolji način prikažu demo snimke koji imaju za cilj da na prvi pogled privuku pažnju kupaca. Međutim, takva podešavanja „ubijaju“ preciznost prikaza i detalje koji su nekad potrebni u svakodnevnoj upotrebi televizora.

PCPress.rs Image

Proizvođači filmova i serija su posebno ogorčeni na takav stav proizvođača televizora (i nezainteresovanost kupaca da nešto promene). Uostalom, za dobijanje kvalitetnih rezultata i optimalan prikaz slike potrebno je potrošiti dosta vremena, ali je neophodno i tehničko znanje korisnika. Ovako, detalji za koje se tokom snimanja i u postprodukciji potroše stotine radnih sati, budu „izbrisani“ običnim algoritmom koji procesira sliku prema nekim drugim potrebama.

Upravo iz tog razloga, UHD Alliance (grupa koju čini 40 kompanija kao što su Dolby, Panasonic, Samsung, Universal, Warner Brothers…) odlučila je da pojednostavi proces podešavanja televizora. Oni su osmislili „Filmmaker Mode“ koji će automatski, preuzimanjem metapodataka iz filma izvršiti podešavanje televizora, ili će to korisnik uraditi samostalno pritiskom samo jednog dugmeta na daljinskom upravljaču.

Akcije koje će se sprovesti nakon toga su gašenje svih efekata za „omekšavanje“ pokreta, isključivanje algoritma za smanjenje šuma i izoštravanje slike, automatsko podešavanje prikaza videa u odnosu stranica za koje je originalno predviđen, setovanje odgovarajućeg frame rate-a, kao i podešavanje bele boje na široko upotrebljavani D65 standard.

Kada neke od tih opcija treba da budu uključene (kao što je omekšavanje pokreta) prilikom gledanja sportskih događaja, biće dovoljno da se ponovo pritisne samo jedno dugme na daljincu.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,