BIZIT 2022

Finski naučnici i ideja o naseobini u svemiru

Astronomi su još 1801. otkrili prvo telo u oblasti asterodinog pojasa (pojas između orbita Jupitera i Marsa). Ponelo je ime Ceres, te je odmah svrstano u asteroide. Dvesta godina kasnije napredovalo je u patuljastu planetu, budući da je mnogo veće od drugih asteroida.

PCPress.rs Image

Ceres je zahvaljujući svom neobičnom statusu bio i prva patuljasta planeta koju je posetila neka letelica agencije NASA. U pitanju je deo misije Dawn, a letelica je put asteroidnog pojasa krenula 2007, te do Ceresa stigla 2015. godine. Pet godina nakon početka misije na Zemlju su stigle nove fotografije ovog nebeskog tela, a zahvaljujući visokoj rezoluciji otkriveni su detalji koji ukazuju na vulkanske erupcije od pre milion godina, te na vulkane koji su možda aktivni i danas. Astronomi su na novim fotografijama mogli bolje da vide i mesto jednog davnašnjeg sudara – Occator krater koji je nastao pre oko 22 miliona godina. Tom prilikom je zaključeno da se u krateru pojavila voda, verovatno slana (Dawn je uspeo da identifikuje so koja se nalazi samo na Zemlji).

Pročitajte i:  Moćni James Webb teleskop vidi daleko

Ceres oko Sunca obiđe za 4,6 zemaljskih godina, dok se oko svoje ose okrene za devet sati. Iako je najveće telo u Asteroidnom pojasu, ima poluprečnik od oko 476 kilometara. Naučnici su detektovali i džepove sa vodom, pa spekulišu i o mogućnosti da je na ovom telu bilo i nekih oblika života. Ceres nije običan asteroid, već aktivno nebesko telo.

PCPress.rs Image

Grupa finskih naučnika došla je na ideju da se formira ljudska naseobina koja bi se smestila u orbitu ove patuljaste planete, a konstrukcija bi se gradila od materijala koji bi se sakupljali na Ceresu. U naučnom radu koji je nedavno objavljen stoji da bi Ceres mogao da pruži uslove za „premijum naselje u kosmosu“, a zbog azota koji bi mogao da omogući stvaranje atmosfere kao na Zemlji. Ovo naselje bi jednog dana moglo da bude i stanica na putu ka drugim tačkama u solarnom sistemu, ali je ideja još uvek samo ideja, budući da su tu i mnogi problemi, na prvom mestu visoka radijacija.

Pročitajte i:  Artemis I otkazan ponovo zbog oluje

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,