BIZIT Seminar

Finski operater Elisa već nudi 5G uslugu

Finski operater Elisa je na uskom području gradova Tamperea i Tallina uspostavio 5G mrežu, te već ima i određene, istina, skupe pakete usluga koje nude brzinu prenosa podataka od maksimalno 600 Mb/s. Već je poznato kako će prvi pametni telefoni, ruteri i tableti s podrškom za 5G mreže na tržište stići tokom sledeće godine. Poneki operateri u svrhu promocije već najavljuju vlastite 5G usluge, a među njima se odnedavno nalazi i finski telekomunikacioni operater Elisa koji deluje u Finskoj i Estoniji.

Spomenuti operater čak je objavio i pakete 5G usluga koje će nuditi zajedno s pripadajućim cenama, s time da je naglasak stavljen na neograničeni promet s brzinama prenosa podataka od maksimalno 600 Mb/s (maksimalno 20 GB mesečno u romingu na području EU). Elisina 5G mobilna mreža zasad je dostupna na ograničenom području finskog grada Tamperea i estonskog glavnog grada Tallinna. Ponuđene su dve različite, skupe. tarife, jedna za tablete i modeme s cenom od 44,90 evra mesečno i druga za mobilne telefone s cenom od 49,90 evra mesečno (uključuje i neograničene pozive).

Pročitajte i:  Započnite godinu sa novim hobijima - A za to će se pobrinuti Huawe...

Ipak, treba naglasiti da je ova usluga zapravo marketinški potez i demonstracija mogućnosti 5G mreža uoči takmičenja za dodelu frekvencija koji će se dogoditi ove jeseni. Upravo je Elisa omogućila prvi video poziv ostvaren putem 5G mreže, finski ministar prometa i telekomunikacija Anne Berner je na taj način stupila u kontakt s estonskim ministrom finansija i infrastrukture Kadri Simson(komunikacija je izvršena pomoću nespecifične opreme kompanije Huawei).

Izvor: Venturebeat

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , , ,