ePlaneta

Finski startup tvrdi da može da ubrza procesore 100x

Finska kompanija Flow Computing, mogla bi, ukoliko su njene tvrdnje tačne, da promeni način rada računara. Ovaj startup je izjavio da njihov dizajn paralelnih procesnih jedinica (PPU) može da ubrza procesore čak za 100 puta. To će zahtevati promenu softverskog koda, ali čak i bez optimizacije, oni tvrde da bi ubrzanje rada bilo duplo. Ipak, postoji jedna začkoljica – ovaj PPU još uvek ne postoji.

PCPress.rs Image

Ovakve izjave, naročito ukoliko dolaze iz startup-a, često se ne uzimaju ozbiljno. Ali, Flow Computing ima pedigre. On je nastao iz VTT Technical Research Centre-a, državne Finske kompanije koja je ujedno i najveća istraživačka i tehnološka organizacija u državi.

Informacije koje je objavio Flow Computing su šture, verovatno u cilju zaštite intelektualne svojine. Uprkos tome, ova objava je dobila veliki publicitet i zainteresovanost od strane stručne javnosti. Ideja koju su predstavili je integrisanje njihovog PPU-a sa postojećim CPU arhitekturama, uključujući X86, ARM i RISC-V, čime bi se CPU-ovi ponašali slično kao GPU-ovi.

GPU-ovi su zasnovani na visoko-paralelnoj arhitekturi, koja je dobra za procesiranje velike količine podataka koje su „rascepkane“ na veliki broj paralelnih operacija. CPU je, sa druge strane, sposoban da na jednom nod-u obavi mnogo složeniji posao, ali ih poseduje tek nekoliko. Flow Computing arhitektura omogućava da se delovi operacija koje bi inače obavljao CPU, presele na PPU, čime bi se povećao stepen paralelizma, pa samim tim i broj izvršenih operacija u jedinici vremena.

Kompanija želi da PPU integriše u servere, radne stanice, računare, telefone, pa čak i u pametne satove. Najmanji procesor bi imao samo četiri jezgra, ali su u planu i verzije sa 16, 64 i 256 jezgara, a dizajn je takav da može lako da se skalira i modifikuje. Flow Computing ne želi da sam proizvodi čipove, već im je namera da svoj dizajn licencira drugim proizvođačima.

Izvor: ExtremeTech

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *