Top50 Glas publike

Firefox će uskoro automatski preuzimati fajlove umesto da prikazuje upit

Korisnici Firefox-a koji preuzimaju fajlove sa interneta uskoro će primetiti da je Mozilla promenila podrazumevani proces sa prikazivanja upita za svako preuzimanje na automatsko preuzimanje fajlova.

PCPress.rs Image

Funkcija slična Chrome-u i većini Chromium browsera

Od Firefox-a 97 nadalje, Firefox će preuzimati fajlove odmah nakon aktivacije linka za preuzimanje. Browser prikazuje preuzeti fajl na panelu za preuzimanje i korisnici mogu da komuniciraju sa njim odatle. Opcije uključuju otvaranje preuzetih fajlova ili upravljanje svim preuzimanjima. Firefox 96 i starije verzije Firefox-a podrazumevano prikazuju upit za preuzimanje. On pruža korisnicima informacije o izabranom fajlu i opcije da ili izaberu aplikaciju za otvaranje fajla ili da ga direktno sačuvaju. Druga opcija preuzima fajl odmah, osim ako korisnici nisu promenili podrazumevanu konfiguraciju browsera. Podešavanja Firefox-a navode samo jednu opciju za preuzimanja. Korisnici mogu da pređu sa preuzimanja svih fajlova u jedan folder, na primer downloads, na upit za preuzimanje koji im daje mogućnost da svaki put izaberu folder.

  • Izaberite Menu > Settings da biste otvorili podešavanja ili direktno učitajte about:preferences u address bar.
  • Pomerite se nadole na stranici General do Files and Applications odeljka.
  • Preuzimanja su podrazumevano konfigurisana da čuvaju fajlove u određenom direktorijumu. U operativnom sistemu Windows, to je Downloads folder (koju korisnici Windows-a mogu da promene).
  • Prebacite se na „Always ask you where to save files“ da biste svaki put dobili upit da izaberete direktorijum za preuzimanje za izabrani fajl.
Pročitajte i:  Opasnost: Chrome i maliciozne ekstenzije

Preuzimanja proverava integrisana Safe Browsing komponenta, ali sve što prođe proveru se automatski preuzima.

Mozilla-in novi sistem automatskog preuzimanja za Firefox čini preuzimanja ugodnijima za korisnike. Firefox 97 Stable je zakazan za izdavanje 8. februara 2022.

Izvor: Ghacks

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,