Top50 Glas publike

Firefox dobija premijum verziju s VPN i cloud uslugama

Mozilla planira da počne da nudi uslugu pretplate unutar Firefox-a koja omogućava pristup „premijum“ funkcijama kao što je VPN servis ili cloud skladištenje. Još uvek nije jasno šta će usluga ponuditi, ali CEO kompanije Mozilla, Chris Beard, spomenuo je i VPN uslugu i skladištenje u cloud-u u intervjuu sa t3n. Mozilla namerava da počne da nudi pretplate počevši od oktobra.

PCPress.rs Image

Detalji za sada nisu precizirani, da li će to biti jedna usluga pretplate koja nudi više funkcija, ili će to biti odvojena usluga sa pretplatom. Međutim, potvrđena je barem jedna opcija pretplate. Mozilla je počela sa testiranjem pretplatničke VPN ponude prošlog oktobra. Međutim, predstavljena je kao test i dostupna je samo maloj grupi korisnika. Oni koji su dobili opciju su mogli da se pretplate preko Firefox-a, plaćajući deset dolara mesečno za pristup ProtonVPN-u.

Cilj Mozille je da razvije „različite izvore prihoda“ tako da se ne oslanja toliko na novac koji dobija od kompanija koje plaćaju da bi bile prikazane u pretraživaču. Veliki deo tog novca dolazi od direktnog konkurenta na tržištu pretraživača, Google-a, tako da ima smisla što Mozilla želi da kreira nov način zarade.

Pročitajte i:  Nephos - Moderan pogled na IT infrastrukturu u 6 slika

Iz Mozilla-e poručuju da se neće naplaćivati postojeće funkcije Firefox-a kada se bude aktiviralo oružanje usluga pretplate. „Besplatni Firefox koji omogućava privatnost će i dalje biti ključni za naše osnovne usluge“, izjavio je Dave Camp, senior potpredsednik Firefox-a. Camp je rekao da Firefox može da služi korisnicima koji su zainteresovani za premijum karakteristike „bez ugrožavanja razvoja i dometa postojećih proizvoda i usluga.“

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,