ePlaneta

Firefox i 1Password za bolje čuvanje privatnosti

Firefox i 1Password su se udružili, a kako bi korisnicima omogućili da se lakše informišu o tome da li su njihove mejl adrese, te lozinke, kompromitovane nekim curenjem podataka.

Tako se 1Password integrisao sa Have I Been Pwned, te na taj način omogućio utvrđivanje da li se neka adresa nalazi na listi kompromitovanih u okviru pomenutog servisa. I Firefox testira sličnu opciju, a “pwned” web-sajt je već ranije sarađivao sa Mozilla-om, a na obaveštenjima kojima bi se korisnici informisali u slučaju da pristupaju nekom sajtu koji je ranije bio žrtva nekog napada, te curenja informacija o korisnicima. Ovog puta se njihova saradnja zasniva na testiranju alatke Firefox Monitor, a uz pomoć koje bi pwned baza podataka mogla da se pretražuje direktno u Firefox pretraživaču, te da omogući korisnicima da aktiviraju mejl alert preko kojeg bi bili obaveštavani u slučaju da njihov nalog bude kompromitovan.

Tako ovo partnerstvo podatke o kompromitovanim mejl nalozima, te lozinkama, čini dostupnijim onim korisnicima koji možda nemaju naviku da redovno posećuju Pwned web-sajt, a jednom kada Firefox bude završio sa testiranjem Monitor alatke veliki broj korisnika će brzo i lako moći da proveri u kakvom su položaju njihovi lični podaci. Taj broj će uveliko premašivati dva miliona registrovanih korisnika na Have I Been Pwned sajtu, što je tek „kap u internet okeanu,“ budući da sajt ima bazu od 3,1 milijarde jedinstvenih mejl adresa.

Pročitajte i:  Mozilla uvodi AI funkcije u Firefox sa eksperimentalnim Chatbot integracijama

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,