TrendMicro

Firefox omogućava blokiranje notifikacija sajtova

Ukoliko ste verni fan Mozilla Firefox browsera onda će vas obradovati nove mogućnosti koje unapređuju korisničko iskustvo. Firefox verzija 59 će blokadom određenih notifikacija sajtova omogućiti mnogo ugodnije pregledanje sadržaja na internetu, a to je samo jedna od unapređenja koje dolaze sa novom verzijom.

 Firefox omogućava blokiranje notifikacija sajtova

Mozzila fondacija izbacila je novu verziju popularnog pregledača Firefoxa pod rednim brojem 59. Nova verzija donosi dodatna unapređenja koja se tiču unapređivanja performansi, ali najinteresantnije karakteristike su vezane za udobnije korisničko iskustvo. Firefox 59 omogućava korisnicima da onemoguće sajtove da izbacuju popupove sa zahtevima za slanje notifikacija ili korišćenje kamere. Dodate su opcije u podešavanjima koje onemogućavaju sajtovima da zahtevaju pristup kameri, mikrofonu i lokaciji, dok je to i dalje moguće dozvoliti sajtovima kojima verujete.

Šta donosi nova Firefox verzija

Sajtovi, a posebno news portali, često šalju korisnicima zahteve za odobravanje notifikacija i omogućavanje pristupa uređaju. Malo je reći da su ovi popupovi naporni i da često onemogućavaju normalno pristupanje sadržaju sajta. Tu je naravno i pitanje bezbednosti, jer neprovereni sajtovi često ove dozvole koriste kako bi koristili resurse vašeg uređaja (npr. rudarenje kriptovaluta) ili kako bi se ušetao neki virus. Ukoliko ipak volite da vam iskaču razne notifikacije sa sajtova kojima verujete, to uvek možete da im omogućite.

Pročitajte i:  Firefox i novi Windows 11 problem

Pored ovog unapređenja, Firefox 59 donosi još nekoliko značajnih novina. Update donosi unapređenje performansi, brže učitavanje sadržaja na Firefox homepage stranie, brže učitavanje strana iz keša, a tu su i neke kozmetičke opcije. Sada možete da menjate raspored sajtova na Firefox početnoj stranici, dodatni podaci o screenshotu koji je napravljen u okviru browsera, a tu su naravno i bezbednosna unapređenja.

Izvor: Ars Technica

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,