BIZIT 2022

Firefox pokreće VPN u okviru pretraživača

Mozilla trenutno testira VPN koji bi se našao u okviru Firefox pretraživača, te je trenutno dostupan samo korisnicima u Sjedinjenim Američkim Državama.

PCPress.rs Image

Novi servis je poneo ime Firefox Private Network i za sada je besplatan za sve one koji se nalaze u Sjedinjenim Američkim Državama, imaju Firefox nalog i Firefox desktop pretraživač za Windows, Mac ili Linux. Ipak se ne radi o pravoj VPN konekciji, pa je Mozilla zbog toga i ne zove tako, budući da servis enkriptuje samo onaj internet saobraćaj koji se odvija u okviru Firefox desktop pretraživača. Tako za razliku od pravih VPN servisa neće čuvati podatke koji prolaze kroz druge internet aplikacije poput mejl klijenata, Spotify servisa, te online video igara.

PCPress.rs Image

Novi servis ne omogućava ni drugačije Netflix iskustvo, što je tema koja je interesantna u poslednje vreme, budući da se broj Netflix sadržaja razlikuje od zemlje do zemlje, a zbog autorskih prava. Mnogi su u VPN servisima pronašli način da prevare servis, te promene svoju virtuelnu lokaciju, ali Firefox Private Network servis neće pomoći u toj aktivnosti. I upravo se po tome Firefox VPN servis razlikuje od onog koji Opera nudi već neko vreme, budući da Opera VPN omogućava promenu lokacije i drugačije Netflix iskustvo.

Pročitajte i:  Zakonodavci podržavaju FTC da očisti VPN industriju

Izvor: Tom’s Guide

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,