ePlaneta

Firefox protiv agresivnih video sadržaja i reklama koje se sporo učitavaju

Poslednja verzija Firefox-a korisnicima dozvoljava da blokiraju video sadržaje koji se automatski pokreću, te se obračunava sa reklamama koje se sporo učitavaju. Opcije mogu da se aktiviraju u okviru Firefox 66 verzije, a za svaki veb sajt, te mogu da se izaberu i oni sajtovi na kojima opcije neće biti aktivirane, poput platformi koje se posećuju isključivo zbog video sadržaja.

PCPress.rs Image

Kada je pokretanje reklama u pitanju, Firefox sada sprečava reklamne sadržaje koji se sporo učitavaju da utiču na iskustvo korisnika, te da stvaraju probleme i posetioca nekog sajta „šetaju“ gore-dole po otvorenoj stranici. Iako je Chrome u okviru svoje verzije 66 slične opcije ponudio još 2018. godine, njegova rešenja nisu obimna kao ona koje nudi Mozilla, pa, na primer, Chrome i dalje dopušta automatsko pokretanje video sadržaja na više od hiljadu popularnih veb sajtova, da bi ih blokirao tek kada je u pitanju neki portal koji se nije našao na beloj listi. Mozilla dodaje da sajtovi na kojima se video sadržaji pokreću bez tona neće biti pogođeni novim promenama (Facebook), kao ni da nova opcija neće uticati na servise koji nakon što se završi jedan video nude informacije o nekom drugom sadržaju, i to ponovo bez tona (Netflix).

Pročitajte i:  Googe Chrome dobija Manifest V3

PCPress.rs Image

Kada su druge izmene u pitanju Firefox 66 donosi tek sitna pomeranja, a jedna od najvažnijih je WebAuthn podrška za Windows Hello, koja otvara vrata mogućnosti da se u okviru ovog pretraživača jednog dana pojave Microsoft standardi za biometrijsko logovanje na kompatibilne veb sajtove.

Nova verzija je već dostupna, te svi zainteresovani mogu da je preuzmu na Mozilla veb sajtu.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,