Top50 Glas publike

Firefox radi na novoj opciji koja će obeležavati hakovane web-sajtove

Pošto je objavio svoj novi i brži Quantum pretraživač, Firefox radi na novoj opciji koju će svakako ceniti svi koji brinu o sigurnosti, a koja će korisnike upozoravati u slučaju da se nađu na web-sajtu koji je prethodno pretrpeo jedan ili više hakerskih napada, a zbog kojih je došlo do curenja podataka o korisnicima. Ovaj projekat je rezultat saradnje sa “Have I Been Pwned“, popularnim sajtom koji može da izvrši proveru mejl naloga zainteresovanog korisnika, te ga obavesti o tome da li su hakeri došli do njegovih podataka.

PCPress.rs Image

Troy Hunt, sigurnosni ekspert iza “Have I Been Pwned”, potvrdio je ovu vest preko svog Twitter naloga, a rad na ovom update-u je još uvek u ranoj fazi, te oni koji žele da ga testiraju mogu da ga preuzmu preko GitHub-a, i dodaju ga svom Firefox-u, ali samo ako imaju Developer Edition.

Ovaj add-on je za sada prilično bazičan, te oni koji posete jedan od sajtova sa Have I Been Pwned liste, dobiće obaveštenje poput „Posetili ste hakovani sajt ashleymadison.com. Ulazak na sajt će i dalje biti moguć, ali je korisnik upozoren da su na problematičnom sajtu u nekom trenutku postojali bezbednosni propusti.

Pročitajte i:  Trump ne želi da se vrati na Twitter

https://twitter.com/troyhunt/status/933450112562429952

Hunt sa stručnjacima iz Mozilla-e radi na kodu, ali još uvek nije siguran na koji će način finalni proizvod funkcionisati. Sajtovi koji su pretrpeli hakerske napade verovatno neće biti oduševljeni novom opcijom, ali, ako bude implementirana na pravi način, mogla bi da pruži korisnicima dragocenu uslugu koja bi ih upozoravala na to da bi možda bilo poželjno da promene lozinku, te na taj način izbegnu zloupotrebu svojih podataka.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,