ePlaneta

Firma na klik isplativost rešenja

„Kuća na klik“ i „Firma na klik“ su jednostavna i pristupačna rešenja za upravljanje radom električnih uređaja. Implementacijom se povećava komfor rada i stanovanja, ali mogu i da se uštede značajne sume novca. Napravili smo malu računicu…

Firma na klik-2300Sa razvojem Interneta, mobilnih uređaja i M2M tehnologija, rešenja za kućnu automatizaciju stiču sve veću popularnost i jasno je da dolazi vreme u kome će svi kućni uređaji biti „pametni“ i u kojem ćemo moći da komandujemo njihovim radom s bilo koje tačke na planeti. Ipak, ovi servisi još nisu dosegli kritičnu tačku koja će pokrenuti njihovo omasovljavanje, pre svega zato što su skupi. Domaća kompanija Vucomm je razvila familiju jednostavnih i pristupačnih rešenja za automatizaciju kuće i poslovnog prostora zasnovanih na modulima nekoliko renomiranih proizvođača ove vrste opreme (Telldus, CoCo), koji omogućavaju svakome da, uz minimalan trud i prihvatljive novčane izdatke, automatizuju svoj životni ili radni prostor. O rešenjima Kuća na klik i Firma na klik smo pisali i ranije, ali se do sada nismo bavili njihovom isplativošću. Stvar zvuči sjajno (i radi sjajno, probali smo!), ali svaki od ovih modula košta po nekoliko hiljada dinara, pa je opravdano da se zapitamo treba li nam sve to? Ako vam je jedina namera da impresionirate komšije, ne isplati se, ali ako sagledate stvari sa aspekta uštede električne energije, računica pokazuje nešto sasvim drugo.

Ušteda energije

Uzmimo za primer da želimo da ostvarimo uštedu u nekom javnom ili poslovnom objektu primenom rešenja Firma na klik. Imamo, recimo, kancelariju s dva računara, štampačem i klima‑uređajem, a radno vreme je od 8 do 17 h. Računari i štampač zajedno troše malo više od 1,5 kW i uključeni su 24 sata dnevno (što je čest slučaj u poslovnom okruženju), pa za jedan dan utroše oko 40 kWh. Klima snage 2 kW se leti uključuje stalno (takođe česta praksa), pa radeći 9 časova dnevno, za dan potroši 18 kWh. Ukupna dnevna potrošnja ove kancelarije je 58 kWh električne energije. Ako mesečno imamo 25 radnih dana, uz prosečnu cenu električne energije od 6 dinara/kWh, mesečni račun za struju je 8.700 dinara. Kompanija s tri ovakve kancelarije mesečno potroši 26.100 dinara za struju. Ako bismo u ovu kompaniju instalirali opremu koja automatski uključuje i isključuje uređaje tako da računari i štampači budu uključeni samo u radno vreme i ako odaberemo drugačiji pristup klimatizaciji, po kome klima‑uređaj radi po deset minuta svakog sata tokom 24 časa (ukupno četiri časa dnevno), dolazimo do potrošnje od 23 kWh, što mesečno košta 3.450 dinara ili za tri kancelarije – 10.350 dinara. Računica pokazuje da instalacijom sistema Firma na klik ova pretpostavljena kompanija mesečno uštedi 15.750 dinara.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAZa realizaciju sistema za jednu kancelariju treba obezbediti jedan bežični prijemni razvodnik sa po četiri utičnice (APCR‑2300) za računare i štampač, po ceni od 5.301 dinar i jedan bežični modularni prijemnik za klima‑uređaj (AC‑3500) po ceni od 3.262 dinara. Jedan USB predajnik koji automatski isključuje i uključuje uređaje (TPC‑300) može da opslužuje sve tri kancelarije, a košta 12.888 dinara. Ukoliko želimo da se u toku radnog vremena klima isključuje kada se otvore prozori ili neka vrata ili uključi kada se zatvore, idealno rešenje je pametni magnetni senzor ITM‑100 koji je u mogućnosti da prosledi ON ili OFF signal prijemniku koji upravlja klimom, ali njega nećemo uzimati u obzir da ne bismo komplikovali računicu. Troškove građevinskih i električarskih radova nemamo, jer modularna rešenja ne zahtevaju ovakve radove, pa je ukupna cena opreme za tri kancelarije 38.577 dinara.

Računica pokazuje da se troškovi instalacije sistema Firma na klik isplate već nakon dva i po meseca da bi nakon toga ova hipotetička kompanija svakog meseca beležila uštedu na računima za električnu energiju od blizu 16.000 dinara!

www.vucomm.rs

Bojan Milosavljević

(Objavljeno u časopisu PC#210)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: