Zebra

Flaša vina u svemiru

U subotu 2. novembra na Internacionalnu svemirsku stanicu poslata je pošiljka koja se razlikuje od uobičajenih, a radi se o desetak boca francuskog vina koje su spakovane u metalne kanistere. Vino je na stanicu stiglo 4. novembra, te će na toj lokaciji ostati narednih godinu dana, da bi se nakon toga neotvoreno vratilo na Zemlju.

Stvar je u tome da se alkoholno piće na stanici našlo iz naučnih razloga, a ne da bi bilo popijeno, pa naučnici planiraju da se pozabave uticajem kosmičke radijacije, te bestežinskog stanja, na proces sazrevanja vina. Iza projekta stoji startap Space Cargo Unlimited iz Luksemburga, a eksperti iz ove kompanije se nadaju novim vrstama vina koje će nastati iz onoga što se bude saznalo tokom „svemirskog eksperimenta.“

Na stanici se našlo vino tipa Bordeaux, koje će nakon povratka na Zemlju biti upoređeno sa Bordeaux vinima koja su sazrevala na Zemlji, pa ostaje da se vidi koliko će se razlikovati, i da li će „svemirsko vino” postati jedan od novih omiljenih brendova.

Pročitajte i:  Marsovske dine i drugi prizori iz kosmosa

Izvor: New York Post

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,