TrendMicro

Ford osmislio kolica za kupovinu sa automatskim kočenjem

Ford već neko vreme primenjuje svoju automobilsku ekspertizu kako bi stvorio neke zabavne uređaje kao što su pametan krevet sa pokretnom trakom i kućica za pse sa noise-cancelling tehnologijom. S tim na umu, ne iznenađuje da njihov sledeći izum dolazi u obliku redizajniranih skromnih kolica za kupovinu koja možemo pronaći u supermarketu.

PCPress.rs Image

To su kolica sa automatskim kočenjem koje se zasniva na Pre-Collision Assist tehnologiji (sistem pomoći u sprečavanju sudara), a koja je u ovom slučaju namenjena da spreči stvaranje bilo kakvog nereda u supermarketima. Da podsetimo, ova tehnologija koristi prednje kamere i radar za otkrivanje objekata ispred automobila i primorava vozilo da zakoči ako vozač ne obrati pažnju na upozorenja. Što bi značilo da ukoliko i vaša deca vole da koriste kolica u prodavnicama kao skejtbord ili ukoliko se sama kolica otkotrljaju na parkingu, senzor može da detektuje objekte na putu i ​​polako zakoče kolica.

Ford je u izjavi malo nepravedno optužio decu za nezgode u kolicima. „Deca vole da kopiraju odrasle, kada gurnu kolica, u njihovoj glavi to je kao da se nalaze za volanom automobila, sa dugim, širokim prolazima supermarketa kao njihovom trkačkom stazom“, piše kompanija. To je sasvim tačno, ali odrasli podjednako mogu da dopuste da se napunjena kolica otkotrljaju u parkirani F-150 dok oni recimo traže ključeve po torbi.

Pročitajte i:  Ford dodaje promenu trake u svoj auto pilot

Video prikazuje sistem koji radi skoro savršeno, ima glatko kočenje kako bi se sprečile nezgode s poslaganim voćem, nesretnim kupcima i Mustangom. Treba napomenuti da je ovo samo prototip, kao i prethodni Fordovi interesantni izumi, i sumnjamo da ćemo ih viđati kako ih supermarketi usvajaju. Ipak, ovo je zabavan prototip i lukav marketinški potez Forda.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,