Ford ulaže pet milijardi dolara u proizvodnju električnih automobila

Američki proizvođač automobila Ford planira da uloži pet milijardi dolara u razvoj električnih vozila do 2022. godine. Ford bi mogao od 2023. godine da započne proizvodnju električnih automobila u Nemačkoj, nakon što završi ciklus modela Fieste, izjavio je čelnik nemačkog poslovanja kompanije Gunnar Herrmann i predložio da taj prelaz lokalne i savezne vlasti podrže subvencijama.

PCPress.rs Image

On je rekao kako će biti potrebno oko 15 meseci da se za ovu proizvodnju prilagodi fabrika u Kelnu, dodajući ipak da ulaganje neće biti isplativo ukoliko prodaja električnih automobila bude iznosila samo 30.000 ili 40.000 vozila godišnje. To će, po njegovim rečima, biti moguće ako broj prodatih automobila snažnije poraste, budući da danas električni automobili nisu naročito profitabilni.

U idućih pet godina, Ford planira da uvede najmanje 13 električnih ili hibridnih modela širom sveta, a prvo potpuno električno vozilo planiraju da proizvedu u Evropi do 2020. Nova nemačka koaliciona vlada planira da ublaži poreska opterećenja za električna vozila, da osigura najmanje dodatnih 100.000 stanica za punjenje električnih vozila u celoj zemlji, kao i da subvencioniše deljenje automobila. U planu je i finansijska podrška za istraživanje tehnologije autonomne vožnje, kao i podrška za pokretanje proizvodnje baterija.

Pročitajte i:  Tesla traži pristup unutrašnjim kamerama u vozilima

Izvor: Poslovni dnevnik

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , ,