Top50 Glas publike

Fortnite China zatvara svoje servere 15. novembra

Razlog zatvaranja je nepoznat, ali stiže četiri meseca nakon što su kineske vlasti zabranile deci da igraju igrice duže od 3 sata nedeljno.

PCPress.rs Image

Državni mediji nazivaju video igrice “duhovnim opijumom”

Igrači Fortnitea u Kini imali su sasvim drugačije iskustvo sa igrom od svojih zapadnih kolega. Nisu mogli da kupe valutu V Bucks u igri i izazovi su dostupni samo 3 sata dnevno kako bi se obeshrabrile duže sesije igranja. Ali to se sve menja 15. novembra, jer se serveri Fortnite China gase. Test „Fortress Night“ je priveden kraju. Ugasićemo server u bliskoj budućnosti, stoji u kratkom saopštenju na sajtu igre. Novim igračima će biti onemogućeno da se prijave na Fortnite, koji se u Kini zove Fortress Night, 1. Novembra, a 15. novembra, server će biti ugašen. Zatvaranje Fortnite-a u Kini dolazi usred jednogodišnjeg gušenja Big Tech-a u zemlji.

Nema šale sa kineskim vlastima

Kineske vlasti su prošle godine kaznile svoje tehnološke titane milijardama dolara, proglasile usluge kriptovaluta nelegalnim i potpisale nova pravila o privatnosti podataka. Video igre su teško pogođene. Deci je zabranjeno da se igraju više od 3 sata nedeljno, a državni mediji nazivaju video igrice “duhovnim opijumom”. Razlozi zbog kojih je kineska verzija igre ukinuta su nejasni. Epic Games je kontaktiran za komentar, ali nije odmah odgovorio. Fortnite je lansiran u Kini 2018. godine, kao partnerstvo između programera Epic Games i kineskog tehnološkog giganta Tencent.

Pročitajte i:  Fortnite na iOS-u još ograničeniji

Čak i pre gašenja, Epic je morao značajno da izmeni Fortnite kako bi bio dostupan kineskim igračima. Prateći kineske kulturne norme, na primer, sve lobanje su uklonjene iz igre. Takođe postoji velika promena u igrici: u standardnoj verziji, to je pobeda poslednje osobe. U Kini svi preživeli igrači „pobeđuju” posle 20 minuta. Možda je upadljivija poruka koju igrači dobijaju ako igraju duže od 180 minuta dnevno: Igrali ste 3 sata, exp rate je opao za 50%, izazovi su onemogućeni, zbog svog zdravlja, molimo vas da se odmah odmorite, i organizujete vreme učenja.

Izvor: Cnet

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: