BIZIT 2022

Fortnite optužen za krađu plesnih koreografija

Iako se plesnim pokretima, te njihovom krađom, retko ko bavi, profesionalni plesači, čiju su zaštitni znak, određene koreografije smatraju svojim vlasništvom, te na njih polažu autorsko pravo. Sa ovim problemom susrela se i kompanija Epic Games, a zbog optužbi da su plesni pokreti koji se pojavljuju u igri Fortnite tuđe vlasništvo.

PCPress.rs Image

Naime, Fortnite verzija 6.02 donela je niz promena, a poput novog lansera raketa i Skull Trooper kostima koji može da se pronađe u online prodavnici. Najzanimljivija je ipak takozvana „disko dominacija,“ koja igrače tera na podijum za ples. Tako se na novoj mapi našlo više podijuma za igru, a cilj je da se plesni pokreti kontrolišu što duže pre nego se neprijatelj pojavi.

Što se duže ostane na podijumu, to je veća verovatnoća da će najbolji plesač preuzeti kontrolu nad teritorijom, a što je na podijumu više onih koji su prijateljski nastrojeni, to je proces brži. Jednom kada neki tim stupi na podijum, automatski se prikazuje “dance bar,“ koji se puni sve dok tim pleše, te dok neprijateljski tim ne dođe na podijum, ili dok ne istekne vreme do nove oluje. Prvi tim čiji “dance bar“ dođe do 100% odnosi pobedu u toj partiji.

Pročitajte i:  Preuzmite besplatan simulator za pravljenje vina

Problem je nastao kada su developeri uveli „emotes“ – koji uključuju i kraće plesne koreografije koje igrači mogu da izvedu, a za koje igrači plaćaju određenu sumu. Među koreografijama su se pojavile i one koje su zaštitni znak nekih poznatih izvođača, a poput „Milly Rock“ niza plesnih pokreta, na koje autorsko pravo polaže reper 2Milly, koji planira pokretanje tužbe protiv kompanije Epic Games. Njegov primer usvojili su i neki drugi izvođači, pa problem polako postaje sve ozbiljniji.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,