BIZIT 2022

Fotoaparati dobijaju senzor otiska prsta

Tehnologija otisaka prsta na pametnim telefonima možda već izgleda kao zastarela, ali čini se da kompanije za kamere sada pažljivo posmatraju neke od svojih uređaja. Nedavni patent poznatog proizvođača fotografskih aparata Canon, pokazuje implementaciju senzora otiska prsta ne samo na prednjoj strani kućišta fotoaparata, već i na strani objektiva. Patent sa oznakom US20180012061 A1 uključuje poseban prostor na fotografskim aparatima i objektivima na koji korisnik polaže svoje prste.

PCPress.rs Image

Primarna funkcija senzora biće sprečavanje neautorizovanih korisnika da koriste opremu. Kako je oprema za fotografe skupa, a samim tim i atraktivna meta za lopove, Canon-ova ideja zaključavanja opreme pomoću senzora otiska prsta možda će na neki način obeshrabriti kriminalce da posegnu za njom. Sistem identifikacije bi takođe mogao da bude podešen za nekoliko ljudi, što omogućava da se fotoaparat lako deli između, recimo, članova porodice.

Međutim, Canon-ov patent se ne zaustavlja samo na bezbednosti. Dokument patenta predlaže da bi senzori mogli da posluže pored otključavanja fotoaparata i za brzo postavljanje i regulaciju različitih funkcija i prilagođenih postavki fotografa za elemente kao što su kvalitet slike, autofokus, stabilizacija slike ili možda neke druge funkcije u zavisnosti od toga šta nudi fotoaparat.

Pročitajte i:  Nikon izlazi sa DSLR tržišta?

PCPress.rs Image

 

Važno je da se napomene da je Canon-ova ideja još uvek samo patent, tako da se možda nikada neće zapravo pojaviti na bilo kojoj opremi za kameru. Međutim, nudi određeni uvid u vrstu tehnologije koju japanski proizvođač fotoaparata možda razmatra za buduće modele.

Izvor: Digital Trends

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,