ASUS ROG Flow

FP7 FERARI projekat

Mnoge današnje Big Data tehnologije izgrađene su uz pretpostavku da će se koristiti za obradu ljudski generisanih podataka na Web‑u – na primer kroz Facebook ili Google sisteme. Takvi podaci su uglavnom nestruktuirani i trajni (jednom evidentirani zapisi retko se naknadno menjaju).

05-FerariKao rezultat toga, do danas je akcenat stavljan na grupne obrade (engl. batch processing) velikih količina podataka sačuvanih u distribuiranim sistemima datoteka. Međutim, količina podataka generisana interakcijom između različitih uređaja (engl. M2M, Machine‑to‑Machine interactions) uveliko premašuje količinu podataka koju stvaraju ljudi. Primeri takvih primena uključuju pametne energetske mreže (engl. smart energy grids), komunikaciju između automobila i nadzornih sistema u saobraćaju, nadzor mobilnih mreža i mnoge druge sisteme. Ulazak Big Data analitike u ta područja zahteva značajnu promenu pristupa u pogledu dizajna sistema. M2M podatke potrebno je analizirati u realnom vremenu, ti su podaci uglavnom brzo promenjivi i po prirodi distribuirani, a za razliku od podataka sa društvenih mreža, u velikoj su meri struktuirani. Postojeće Big Data tehnologije su neadekvatne za rukovanje masivnim M2M tokovima podataka, nedostaje im fleksibilnost i ugrađeno znanje nužno da bi se i nestručnim korisnicima omogućilo izvršavanje složenih analiza. Uz to je potrebno da se osigura brza i skalabilna podrška za obradu podataka u realnom vremenu za usluge koje se koriste na globalnom nivou.

Cilj FERARI (Flexible Event pRocessing for big dAta aRchItectures) istraživačkog projekta je rešavanje navedenih ograničenja uz definisanje arhitekture i razvoj algoritama za efikasne, real‑time Big Data tehnologije u budućnosti. To će omogućiti poslovnim korisnicima da izvršavaju složene analitičke zadatke putem deklarativnog jezika visokog nivoa koristeći distribuiranu CEP (engl. Complex Event Processing) tehnologiju i napredne mehanizme mašinskog učenja kao sastavni deo arhitekture sistema. Efikasno i skalabilno izvršavanje u realnom vremenu će biti postignuto na taj način da se senzorski sloj proglasi prioritetnim u distribuiranoj arhitekturi za tok podataka, na način da je procesiranje podataka na samom mestu događanja prvi izbor (i dugoročno gledajući, jedini koji je realan) za relizovanje Big Data sistema sledeće generacije. Sistem će biti testiran na stvarnim skupovima podataka iz telekomunikacionog i cloud domena.

FERARI, zajednički projekat u okviru FP7 programa, započeo je inicijalnim radnim sastankom u februaru 2014. godine na Technion institutu u Haifi u Izraelu. Projekat je finansiran kroz FP7‑ICT‑2013‑11 STREP (small and medium scale focused research projects) program. Vođa konzorcijuma projekta je nemački institut Fraunhofer – Institut für Intelligente Analyse und Informationssysteme (IAIS), a članovi konzorcijuma su Technion – Izraelski institut za tehnologiju, IBM Izrael, Tehnički univerzitet Krit, Hrvatski Telekom i Poslovna inteligencija. Planirano vreme trajanja projekta je 36 meseci. Poslovna inteligencija će na projektu biti nosilac radnog paketa diseminacije, i pored toga će učestvovati u još tri razvojna radna paketa.

„Izuzetna je privilegija biti deo FERARI konzorcijuma, zajedno sa nekim od najeminentnijih evropskih stručnjaka u ovom području.“, izjavio je Dražen Oreščanin, predsednik Uprave Poslovne inteligencije povodom početka projekta. „Sigurni smo da će ovaj projekat rezultirati značajnim inovacijama, a verujemo da ćemo i mi pružiti značajan doprinos ukupnom rezultatu projekta.“

Svih šest članova konzorcijuma zastupalo je više od dvadeset članova projektnog tima koji je na prvom  radnom sastanku pokrio mnogo tema – predstavljanje prethodnog LIFT projekta, definisanje planiranih aktivnosti u svih sedam radnih paketa i stvaranje detaljnog plana aktivnosti za narednih šest meseci, kao i neke vrlo konstruktivne i detaljne tehničke diskusije.

Dodatne informacije: http://www.ferari‑project.eu/

www.inteligencija.com

(Objavljeno u časopisu PC#211)

Facebook komentari:
BIZIT Seminar

Tagovi: , ,