Top50 Glas publike

Francuska: Milionske kazne za Google i Amazon

Francuska agencija za zaštitu podataka odredila je kazne za Google i Amazon, te su giganti prinuđeni da plate zbog toga što su bez dozvole aktivirali kolačiće za praćenje korisničkih navika na internetu.

PCPress.rs Image

Google zbog ovog prestupa mora da izdvoji čak 100 miliona evra, dok je Amazon prošao nešto bolje, te mora da pati „tek“ 35 miliona. U poslednjih godinu dana sprovođena je istraga koja je uključivala više web sajtova, te je na kraju utvrđeno da su se kolačići za praćenje automatski aktivirali kada bi korisnik posetio određenu web lokaciju. Time su prekršena pravila o zaštiti podataka, a kompanije Google je prekršila čak tri odredbe, budući da je bez pristanka korisnika distribuirala kolačiće koji nisu bili od vitalnog značaja za korisničko iskustvo. Amazon je, sa druge strane, prekršio dve odredbe, pa je kazna zbog toga manja.

PCPress.rs Image

Ističe se da već neko vreme nije dozvoljeno da se ovaj tip kolačića distribuira bez pristanka korisnika. Prema evropskim zakonima obavezno je da se pre aktiviranja kolačića dobije dozvola, a odredbe su jasne i nedvosmislene, pa se ne dopušta bilo kakav propust.

Pročitajte i:  Biblioteka Amazon Music besplatna za Prime

Izvor: Tech Crunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,