TrendMicro

Francuska usvojila zakon o oporezivanju tehnoloških divova

Francuski parlament usvojio je zakon o oporezivanju tehnoloških divova kao što su Google, Apple, Amazon i Facebook i pored kritika iz SAD-a. Novi zakon predviđa uvođenje poreza od 3% kompanijama čiji globalni prihodi premašuju 750 miliona evra, od kojih je više od 25 miliona evra predstavljaju prihodi generisani u Francuskoj.

PCPress.rs Image
Francuski ministar finanasija Bruno Le Maire: Francuska prva uvodi ovakav porez

Oporezivaće se naknade koje internent platforme naplaćuju za posredovanje u prodaji, kao i njihovi prihodi od oglašavanja i od prodaje korisničkih podataka. Kompanije koje putem interneta direktno prodaju svoje proizvode kupcima neće biti u obavezi plaćanja novog poreza. Predlog zakona usvojen je sa 55 glasova za i četiri suzdržana glasa. Prilikom predstavljanja zakona u skupštini ministar finansija Bruno Le Maire istaknuo je da Francuska prva uvodi takav porez, izrazivši uverenje da će njen primer uskoro slediti i mnoge druge zemlje.

Španija takođe, namerava da uvede 3% porez tehnološkim kompanijama, a Austrija je prošle nedelje najavila da će ih oporezivati po stopi od 5%, kao što je pcpress.rs već pisaoNemačko-francuska inicijativa o uvođenju sličnog poreza na nivou EU-a doživela je u martu neuspeh zbog protivljenja zemalja poput Irske, Danske i Švedske. Evropska komisija procenila je u martu prošle godine da digitalne kompanije kao što su Facebook, Amazon i Google efektivno plaćaju poreze po stopi od 9,5%. Poređenja radi, industrijske i uslužne kompanije sa tradicionalnim modelom poslovanja plaćaju poreze po stopi od 23,2%. Vašington se protivi tom potezu, tvrdeći da dovodi u lošiji položaj multinacionalne kompanije sa sedištem u SAD-u.

Pročitajte i:  Google gasi Stadia servis u januaru

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,