BIZIT 2022

Free Software zahteva da Windows 7 bude objavljen kao besplatan softver

Free Software fondacija, ista ona koja je korisnike ranije ohrabrivala da odustanu od Windows 7 operativnog sistema, sada traži da se ova Windows verzija korisnicima ponudi kao besplatni softver.

PCPress.rs Image

U tom kontekstu pokrenuta je i “Upcycle Windows 7” peticija, a nakon što je 14. januara zvanično prestala podrška za Windows 7. U uvodu peticije se ističe da se sa prestankom podrške ugrožava bezbednost korisnika, zbog čega bi bilo poželjno da ova Windows verzija nastavi kao besplatni softver. Na svetu ima još nekoliko stotina miliona Windows 7 uređaja, a pretpostavlja se da je dobar deo korisnika spreman da plati za produženu podršku.

PCPress.rs Image

Upravo je zbog toga Microsoft ponudio uslugu produžene podrške do 10. januara 2023. godine, pa je Nemačka već odlučila da uslugu plati, i to 886 hiljada dolara za godinu dana, a pridružila joj se i Irska koja je spremna da plati 1,2 miliona dolara za podršku tokom 2020. godine. Pored toga se veliki broj Windows 7 korisnika već seli na Windows 10, pa je malo verovatno da će se sedmica uskoro pojaviti kao besplatna verzija u okviru GitHub-a.

Pročitajte i:  Microsoft je stavio više od 1.500 emoji-a pod open-source licencu

Izvor: Tech Spot

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,