Frilenseri iz Srbije među najplaćenijim na svetu

Sudeći po podacima istraživanja portala „Payoneer”, za samo godinu dana, od 2014. do 2015. godine, broj frilensera u Evropi povećao se sa 6 na 9 miliona.

miroslav_mijatov_211215_tw1024

Prognoze su da će upravo „slobodnjaci” do 2020. godine činiti 40% ukupne radne snage, a trend ovakvog poslovanja nije zaobišao ni Srbiju.

Na najvećim sajtovima koji povezuju frilensere sa klijentima, Srbija pokazuje izuzetne rezultate. Samo „UpWork” platforma, vodeća svetska internet platforma za frilensere u 2014. godini zapošljavala je oko 40.000 slobodnjaka iz Srbije.

Sa prosečnim brojem od 37,9 radnih sati u mesecu, Srbija se, ove godine, nalazi na trećem mestu, iza Kenije (42,6) i Egipta (38,5).

Osim toga, nalaze se i na listi najplaćenijih na svetu. Svetski prosek iznosi 20,97 dolara po satu, dok je u Srbiji prosečna zarada iznosila 20 dolara po satu.

Radno okruženje slobodnjaka u Srbiji, ne razlikuje se od sveta. Statistički podaci sa platforme „Deskmag”, pokazuju da je više od polovine (58%) radilo od kuće, a ostatak u kafeima, bibliotekama i na sličnim mestima.

Međutim, poslednjih godina, veliki broj onih koji se odlučuju za rad u takozvanim „coworking” prostorijama namenjenim upravo frilenserima i manjim timovima. Broj ovakvih radnih prostora se u svetu iz godine u godinu udvostručava, a termin „coworking” postaje sve učestaliji i u Srbiji.

Rad u coworking prostorima omogućava frilenserima izlazak iz kućne atmosfere, što dovodi do povećane efikasnosti u radu, veće motivisanosti, veće zarade i nižeg nivoa stresa. Interesantno je napomenuti da samo 30% „coworker-a” praktikuje radno vreme od 9 do 17 časova, što govori da je fleksibilnost u radu bitna odlika preduzetnika-slobodnjaka – objašnjava Miroslav Mijatov, osnivač Smart Office-a, prvog „coworking” prostora u Srbiji.

On ističe da ove prostorije pružaju sve neophodne uslove za poslovanje uz minimalne troškove i veliki potencijal za ostvarivanje uzajamne poslovne saradnje frilensera i start-up firmi, ali i potencijalnih klijenata kroz umrežavanje sa predstavnicima različitih kompanija koje ovamo šalju svoje zaposlene.

Izvor: eKapija

Facebook komentari:
SBB

Tagovi:

One thought on “Frilenseri iz Srbije među najplaćenijim na svetu

  • 21. December 2015. at 20:13
    Permalink

    Kako su srpski freelanceri medju najplacenijima u svetu, kad su ispod svetskog proseka? Ne lupajte gluposti. Nase cene su u rangu sa indijskim i ostalim slabo placenim profesionalcima.

Comments are closed.