Top50 Glas publike

FTC će tužiti svaku kompaniju koja odaje zdravstvene podatke korisnika

FTC je upozorio kompanije i posrednike podataka da će suzbiti svaku zloupotrebu zdravstvenih i lokacijskih podataka. Agencija je prestala da navodi bilo kakve nove korake za zaštitu osetljivih podataka o reproduktivnom zdravlju, ali je naglasila da će tužiti kompanije koje krše postojeće zakone o privatnosti podataka.

FTC će tužiti svaku kompaniju koja odaje zdravstvene podatke korisnika

Svaka aktivnost na mreži potencijalno može biti zloupotrebljena

FTC je takođe napomenuo da aplikacije koje prate periode i plodnost, kao i bilo koji proizvod koji prikuplja podatke o zdravlju ili lokaciji mogu izložiti pojedince štetnosti, posebno one koji traže abortus. Saopštenje FTC-a stiže samo nekoliko dana nakon izvršne naredbe Bajdenove administracije od 8. jula o pristupu abortusu, u kojoj se traži od FTC-a da preduzme korake za zaštitu privatnosti podataka o abortusu, uključujući pokretanje radne grupe.

Aplikacije za praćenje menstruacije su samo jedan od mnogih alata koje agencije za sprovođenje zakona mogu da koriste da izgrade slučaj protiv osobe za koju se sumnja da je abortirala. Kao što su primetile obe grupe za digitalnu privatnost, fitnes narukvice, istorije pretrage, aplikacije za GPS mape i praktično svaka aktivnost na mreži može biti iskorišćena za sprovođenje zakona u državama sa zabranom abortusa.

Pročitajte i:  Microsoft i Activision Blizzard u borbi sa FTC-om

Kao primer koliko je agresivno bilo sa aplikacijama koje su zloupotrebljavale podatke o zdravlju reprodukcije u prošlosti, FTC je takođe naveo nagodbu koju je postigao prošle godine sa popularnom aplikacijom za praćenje perioda Flo. Agencija je tvrdila da je Flo delila osetljive zdravstvene podatke sa spoljnim stranama, uprkos tome što je obećala da će takve informacije čuvati privatnim. Kao rezultat toga, Flo je pristao da dobije saglasnost korisnika pre deljenja informacija sa spoljnim stranama.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,