ePlaneta

FTC pokreće istragu Microsoftovog dogovora sa Inflection AI

Agencija želi da sazna da li je Microsoft namerno izbegao antitrustovsku reviziju.

Microsoft je platio Inflection AI 650 miliona dolara

Federalna trgovinska komisija istražuje Microsoft zbog dogovora sa Inflection AI. U martu je kompanija zaposlila gotovo sve zaposlene iz Inflection AI. Tu su uključeni i osnivači Karéna Simonyana i Mustafa Suleyman, koji je takođe bio suosnivač DeepMind-a. Pored toga, Microsoft je platio Inflection AI 650 miliona dolara za licenciranje njihove tehnologije veštačke inteligencije. Sada FTC želi da sazna da li su kompanije namerno strukturirale dogovor kako bi izbegle regulatornu antitrustovsku reviziju.

Kompanije su obavezne da prijave svaku akviziciju koja vredi 119 miliona dolara ili više federalnim antitrustovskim agencijama. FTC ili Ministarstvo pravde tada mogu istražiti da li dogovor guši konkurenciju u industriji i potom blokirati spajanje ili investiciju koju smatraju antikonkurentskom. Kada kompanije žele da zaposle sve talente u drugoj firmi, obično kupuju tu firmu u takozvanoj “akviziciji talenata”. Međutim, Microsoft nije kupio Inflection, koji negira da veća kompanija ima bilo kakvu moć nad njim. Ted Shelton, novi COO kompanije, rekao je za publikaciju da i dalje posluje kao nezavisna kompanija pod novim rukovodstvom.

Pročitajte i:  Stručnjaci upozoravaju: AI koristi ogromne količine energije

FTC je već poslao pozive Microsoft-u i Inflection-u, tražeći relevantne dokumente iz poslednje dve godine. Ako utvrdi da su kompanije ušle u dogovor na način koji bi Microsoftu dao kontrolu nad drugom kompanijom, dok su izbegle regulatornu reviziju, Microsoft bi mogao biti kažnjen. Zatim, transakcija bi mogla biti suspendovana dok se ne obavi detaljnija istraga.

Suzbijanje monopolističkih praksi

Microsoft je izjavio: “Naši dogovori sa Inflection-om omogućili su nam da regrutujemo pojedince iz Inflection AI i izgradimo tim sposoban da ubrza razvoj Microsoft Copilot-a. Inflection-u je omogućeno da nastavi sa svojim nezavisnim poslovanjem i ambicijama kao AI studio. Ozbiljno shvatamo naše zakonske obaveze da prijavimo transakcije prema HSR zakonu i uvereni smo da smo ispunili te obaveze.”

Američke federalne agencije poslednjih godina intenzivno rade na suzbijanju monopolističkih praksi najvećih tehnoloških kompanija. Da bi bile još efikasnije u sprovođenju antitrustovskih istraga koje uključuju trenutne najveće igrače u oblasti veštačke inteligencije, agencije su upravo postigle dogovor o podeli svojih odgovornosti. Ministarstvo pravde će preuzeti vođstvo u istragama koje uključuju NVIDIA-u, dok će FTC preuzeti antitrustovske istrage koje uključuju Microsoft i OpenAI.

Pročitajte i:  Microsoft mora da prestane da prodaje sigurnost kao premijum ponudu 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *