FTC upozorava proizvođače računara da krše pravila o pravu na popravku

Federalna trgovinska komisija podseća nekoliko računarskih kompanija da su nalepnice “garancija ne važi ako se ukloni” ilegalne, kao i jezik koji obeshrabruje potrošače da popravljaju svoje uređaje.

PCPress.rs Image

Garancije će biti poništene ako se nalepnice oštete

Komisija je upozorila ASRock, Gigabyte i Zotech da ih uklone i uklone termine koji prete poništavanjem garancija ako oštete nalepnicu.

„Pisma drugim kompanijama upozoravaju na njihovu upotrebu nalepnica sa tekstom ‘garancija ne važi ako se ukloni’ ili su postavljene na mestima na proizvodima koji ometaju sposobnost potrošača da obavljaju rutinsko održavanje i popravke na svojim proizvodima,“ napisao je FTC.

„Ova pisma su izdata ASRock, Zotac i Gigabyte, kompanijama. One plasiraju i prodaju gejming računara, grafičkih čipova, matičnih ploča i drugih dodataka.“

Nisu bile problem samo nalepnice. Takođe, opis u garancijama navodi da će garancije biti poništene ako se nalepnice oštete. Prakse „mogu ometati pravo potrošača da popravljaju proizvode koje su kupili“. Tim će pregledati veb stranice kompanija nakon 30 dana  a neispravnost ispravljanja kršenja može dovesti do pravne akcije.

Pročitajte i:  FTC pokreće istragu Microsoftovog dogovora sa Inflection AI

Zakoni o pravu na popravku su se proširili po američkim državama, ali FTC zapravo referiše na decenijama stare propise. Prema Zakonu o garancijama Magnuson-Moss iz 1975. godine, kompanije ne mogu postavljati ograničenja na popravke osim ako ne obezbede delove ili usluge besplatno ili ne dobiju izuzeće od FTC-a.

Ovo nije nova pojava. Slično upozorenje od FTC-a je stiglo još 2018. godine. U to vreme, regulator je poslao upozorenja za šest kompanija: Nintendo, Sony, Microsoft, ASUS, HTC i Hyundai. Takve nalepnice i politike nisu nužno ilegalne u drugim zemljama, kako je napisao iFixit prošle godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *