ePlaneta

Fujitsu ETERNUS NU200: revolucionarno rešenje za skladištenje podataka

Poslednjih godina distribucija podataka u data centrima značajno je evoluirala, transformišući načine upravljanja, skladištenja i korišćenja podataka. S novim tehnologijama i promenljivim poslovnim potrebama, rešenja za skladištenje podataka postala su fleksibilnija, sigurnija i efikasnija, pa storage-as-a-service i cyber storage koncepti u poslednje vreme predstavljaju nove trendove.

PCPress.rs Image

Savremeno poslovanje zahteva jedinstvene platforme za skladištenje datoteka i objekata, usluge upravljanja skladištenjem i hibridne cloud usluge, omogućavajući tako brže donošenje odluka kroz integrisane sisteme za pristup i analizu podataka. All-flash tehnologije i kontejnerska skladištenja postaju sve značajnija, s tehnologijama kao što su NVMe over fabric (NVMe-oF), native container skladištenje i captive NVMe SSD, pružajući brži pristup podacima, veću pouzdanost i bolju skalabilnost.

U realnom svetu, vođenom podacima (data-driven world), korisnici traže jednostavnost, cloud povezanost, automatizaciju, zaštitu podataka i održivost; oni žele smanjenu složenost, stalni nadzor i optimizaciju troškova i rizika, kao i veću transparentnost energetske efikasnosti i karbonskog otiska. Ovo poslednje svakako predstavlja novu paradigmu treće decenije XXI veka, bila ona opravdana ili ne.

Izazovi i rešenja

Fujitsu storidž sistem ETERNUS NU200 odgovara na ove izazove, nudeći revolucionarno rešenje za skladištenje podataka koje kombinuje napredne tehnologije sa savremenim potrebama, omogućavajući optimalnu efikasnost, sigurnost i održivost.

Fujitsu ETERNUS NU200 predstavlja jedinstveno rešenje za skladištenje podataka koje pokriva sve zahteve – block, file i object – i predstavlja idealan izbor za aplikacije gde su organizacija podataka, performanse i lakoća pristupa od najveće važnosti

Jedna od glavnih karakteristika novog Fujitsu ETERNUS NU200 storidž sistema ogleda se u mogućnosti da se u jednoj kutiji (uređaju) pokriju svi najvažniji protokoli koji se danas koriste (block, file, object), pa tako imamo rešenje koje je podiglo standard univerzalnosti. Ovakva arhitektura implicira da je moguće odgovoriti na praktično sva opterećenja koja se nameću. Na slici 1. predstavljena su neka kritična opterećenja koja je moguće realizovati na ovom sistemu: baza podataka, AI/HPC, virtueliza­cija, arhiviranje, bekap, NAS itd.

Pročitajte i:  ENEL PS: Modernizacija i pouzdanost data centara

Kada govorimo o važnosti jedinstvenog rešenja koje može da isporuči sve protokole, onda nam može pomoći sagledavanje slike 2. Vertikalna osa predstavlja performanse (IOPS), dok je na horizontalnoj osi prikazan kapacitet (TB). Dakle, jedna prosečna SMB ili enterprise organizacija ima potrebe za poslovnom produkcijom kroz apstrakciju resursa, okruženjem za testiranje, upravljanjem nestrukturiranih podataka, bekapom i arhiviranjem. Pojavljivanje 100% jedinstvenog storidž sistema otvorilo je nove horizonte korisnicima, pre svega kroz zadovoljenje njihovih različitih poslovnih potreba, pa tako ovaj sistem pruža visokoperformantni blok storidž sistem za manipulaciju nad bazama podataka, hibridno skladište za virtuelna okruženja, visokoperformantni ili visokokapacitetni NAS/object sistem, visokokapacitetno skladište za zaštitu podataka i cloud-native skladište. Nabrojana raznovrsnost čini Fujitsu ETERNUS NU200 idealnim rešenjem za sve tipove poslovnih potreba, od brzih operativnih aplikacija do dugoročnog čuvanja podataka.

Korak ispred

Pored već dobro poznate hardverske arhitekture sistema za skladištenje podataka, Fujitsu ETERNUS NU200 donosi i nekoliko novih odlika, koje su nabrojane u nastavku.

ETERNUS NU200 olakšava kompletno upravljanje podacima zahvaljujući svojoj arhitekturi bez keširanja podataka, pa tako nema podataka koji se upisuju u keš ili čuvaju u njemu, što ne samo da smanjuje troškove, eliminisanjem dodatnih hardverskih komponenti, već i pojednostavljuje softversku arhitekturu. U ovom novom pristupu svaki blok podataka koji se piše s hosta direktno se šalje na diskove unutar NU200 sistema, a potvrda o upisu se odmah šalje nazad. Keš ne čuva nikakve podatke, pa nema potrebe za njegovim preslikavanjem između kontrolera. Dakle, u slučaju eventualnog pada sistema, svi podaci se već nalaze na drajvovima.

Pročitajte i:  BIZIT 2024: Kolika je IT potrošnja i kako najpametnije ulagati u IT infrastrukturu?

Virtual Storage Container (VSC) tehnologija obezbeđuje logički prostor za orkestraciju i konfiguraciju skladišnih resursa. Korišćenjem VSC koncepta lako se kreiraju namespace prostori za volumene, hostove, politike zaštite podataka, deljenja i objekte za skladištenje. Ovakav pristup omogućava IT timovima bolju vizuelizaciju i razumevanje uloge svakog entiteta u okviru sistema, olakšavajući administraciju, pa je NU200 sistem idealan za mala i srednja korisnička okruženja bez specijalizovanog IT osoblja.

PCPress.rs Image

VRAID tehnologija je napredni korak u načinu čuvanja podataka na flash ili rotacionim drajvovima. Za razliku od tradicionalnih storidž sistema, Fujitsu NU200 ne koristi RAID tehnologiju, već Erasure coding, a ovo sa sobom donosi zaštitu prave vrednosti – podataka, a ne drajvova.

U poređenju s tradicionalnim RAID-om, vRAID nudi bolju dostupnost i izuzetno brzu rekonstrukciju podataka. Tehnički, vRAID funkcioniše u pool-u definisanom drajvovima. Pool koristi celokupni kapacitet diskova i što je više drajvova unutra, to su bolje performanse, a vreme rekonstrukcije kraće. Erasure coding radi na fragmentima podataka nazvanim N i K. Vrednošću N definiše se koliko blokova podataka će biti korišćeno za pisanje, dok K predstavlja blokove pariteta koji štite proizvodne podatke i omogućavaju rekonstrukciju u slučaju otkazivanja drajva. Podešavanja N+K su na nivou volumena, što znači da se mogu izabrati različiti nivoi zaštite za svaki volumen u pool-u. VRAID raspored direktno utiče na performanse i korišćenje kapaciteta, budući da se njime definiše kako će podaci biti raspoređeni i koliko veliki će biti fragmenti podataka.

Pročitajte i:  Rittal je razvio megavatno hlađenje za AI

Immutable snapshot

ETERNUS NU200 nudi nepromenljive snapshot-ove (Immutable snapshots), koji su zaključani od početka i ne mogu se menjati. Interni mehanizam koristi Redirect-on-Write algoritam, koji smanjuje uticaj na performanse tokom postojanja snapshot-a (zauzimaju manje prostora od punih kopija i trenutni su), što ih čini idealnim za period kada se radi održavanje.

Virtual Storage Container (VSC) tehnologija obezbeđuje logički prostor za orkestraciju i konfiguraciju skladišnih resursa

ETERNUS NU200 nudi inteligentno praćenje podataka i obaveštava administratore o neuobičajenom opterećenju i povećanju promene podataka (ML algoritam), a ova funkcionalnost omogućava ranu detekciju ransomware napada. Pored standardne sinhrone i asinhrone, Fujitsu NU200 nudi i polusinhronu storidž replikaciju, koja kombinuje dve prethodne metode. U idealnom slučaju, veza između dva data centra stabilna je i brza, međutim u praksi to nije slučaj, pa zato NU200 omogućava takvu replikaciju gde je prioritet sinhrono preslikavanje podataka, a kada veza nije stabilna prelazi na asinhronu replikaciju. Kada se veza oporavi, sistem se automatski vraća na sinhronu replikaciju.

Fujitsu ETERNUS NU200 predstavlja jedinstveno rešenje za skladištenje podataka koje pokriva sve zahteve – block, file i object – i predstavlja idealan izbor za aplikacije gde su organizacija podataka, performanse i lakoća pristupa od najveće važnosti. Uz dokazano snažnu hardversku arhitekturu i moderne funkcionalnosti, Fujitsu ETERNUS NU200 donosi efikasnu storidž konsolidaciju i fleksibilnost, kao odgovor na veoma česte promene poslovnih zahteva.

Distribucija.Datacentar@comtrade.com
www.comtradedistribution.com

Autor: Miodrag Nikolić, Data Center Team Lead, Comtrade Distribution

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *