Fujitsu pravi najbrži superkompjuter za Japansku agenciju za atomsku energiju

Fujitsu superračunar snage 135 teraflopsa za Japansku aeronautičku agenciju (Japan Aerospace Exploration Agency - JAXA), pušten u pogon 2. aprila 2009. godine /Photo JAXA/ Kompanija Fujitsu je objavila prijem narudžbine od Japanske agencije za atomsku energiju (JAEA) za najbrži superkompjuter, sistem koji će biti najmoćniji u Japanu kada se pusti u pogon 2010. godine.

Linux klaster, koji će služiti kao jezgro novog sistema, koristiće blejd servere PRIMERGY BX900 koje je Fujitsu pozicionirao kao ključne proizvode u globalnoj ekspanziji kompanije. Sastavljeno od 2.157 čvorova, jezgro sistema će teorijski dostizati maksimum performansi od 200 teraflopsa što će ga činiti najbržim sistemom superkompjutera u Japanu.

Planirano je da novi sistem bude pušten u rad u martu 2010. godine i da se koristi u raznim oblastima istraživanja atomske energije, uključujući i simulacije nuklearne fuzije. Sistem će takođe imati važnu ulogu u osiguravanju bezbedne upotrebe atomske energije.

Izvor: TVCOM


Novi Fujitsu superkompjuterski sistem biće organizovan kao računarski klaster sa velikim brojem čvorova i velikim mogućnostima paralelnog procesiranja podataka. Ceo sistem biće podeljen u tri serverska podsistema koji imaju različite uloge u ovoj celini:

  1. Large-scale Parallel Computation Cluster (najviša teoretska brzina izračunavanja: 200 teraflops)
    Ovo će biti najveći japanski Linux klaster sa 2.157 nodova (čvorova), a upošljavaće u praksi već potvrđene PRIMERGY BX900 blade servere opremljene Intel® Xeon® X5570 processorima (2.93GHz). U 2.157 nodova biće uposleno 4.314 procesora (CPUs) sa ukupno 17.256 jezgara. Nodovi će biti povezani InfiniBand™ QDR high-speed konekcijom. Ova najveća procesorska “jedinica” koristiće se za glavne proračune i računarsku simulaciju nuklearne fuzije za koju su neophodne snage od preko 100 teraflopsa.
  2. Next-generation Code Development Unit (najviša teoretska brzina izračunavanja: 12 teraflops)
    Ovaj sistem uključuje klaster FX1 high-end servera, opremljenih SPARC64™ VII quad-core processorima koje je razvio Fujitsu. Klaster će sadržavati 320 nodova i 320 procesora sa ukupno 1.280 jezgara. FX1 će se primarno upotrebljavati za razvoj aplikacija namenjenih peta-scale kompjuterima.
  3. Shared Memory Server (najviša teoretska brzina izračunavanja: 1,92 teraflops)
    Ovaj sistem je organizovan na SPARC Enterprise M9000 UNIX serveru opremljenom SPARC64™ VII processorima. Osnovna uloga je simulacija fast breeder reactora.
Pročitajte i:  Intel ima plan da ide iznad 3nm u proizvodnji čipova

 

Procesorski deo vezuje i kontroliše Parallelnavi, Fujitsu-ov kontrolni sistem za računara visokih performansi (HPC middleware), koji će omogućiti celovitu kontrolu sistema. Ceo sistem dopunjava je 36-komponentni, large-scale ETERNUS DX80 disk array storage sistem, koji obezbeđuje 1.2 PB (petabajta) elektronskog skladišta raspoloživog svim komponentama sistema.

PC Press

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,