BIZIT 2022

G20: Do 2020. uvesti digitalni porez za tehnološke kompanije

Grupa od 20 ministara finansija složila se u nedelju, 9. juna, da sastavi zajednička pravila za zatvaranje rupa u zakonu koje koriste globalni tehnološki giganti, kao što je Facebook, kako bi smanjili porez na dobit, piše Reuters.

PCPress.rs Image

Facebook, Google, Amazon i druge velike tehnološke kompanije suočavaju se sa kritikama zbog smanjenja svojih poreskih računa tako što generišu profit u zemljama sa niskim porezima bez obzira na lokaciju krajnjeg kupca. Takvu praksu mnogi smatraju nepravednom. Nova pravila bi značila veća poreska opterećenja za velike multinacionalne kompanije, ali bi takođe otežala zemljama poput Irske da privuku strane direktne investicije uz obećanje ultra-niskih stopa poreza na dobit.

„Trenutno imamo dva stuba i smatram da su nam potrebna oba stuba u isto vreme da bi ovo funkcioniralo“, izjavio je novinarima japanski ministar finansija Taro Aso, koji je predsedavao sastancima G20. „Predlozi su još uvek malo nejasni, ali se postepeno formiraju.“

Britanija i Francuska bile su među najglasnijim zagovornicima predloga da se oteža prebacivanje profita u jurisdikcije s niskim porezima, uz minimalni porez na dobit u kombinaciji. To je dovelo dve zemlje u sukob sa SAD-om, koje su izrazile zabrinutost da su američke internet kompanije nepravedno targetirane u velikom pokušaju da ažuriraju globalna pravila o porezu na dobit. Velike internet kompanije kažu da poštuju poreska pravila, ali u Evropi plaćaju mali porez, obično putem kanalisanja prodaje preko zemalja kao što su Irska i Luksemburg, koje imaju poreske olakšice.

Pročitajte i:  Apple obećava „poseban tretman“ za svoje najkorisnije članove zajednice

„Udvostručićemo naše napore za rešenje zasnovano na konsenzusu sa konačnim izveštajem do 2020.“, stoji u saopštenju G20.

Prvi „stub“ je plan da se podele prava na oporezivanje kompanije u zemlji u kojoj se prodaju njene robe ili usluge, čak i ako nema fizičko prisustvo u toj zemlji. Ako su kompanije još uvek u stanju da pronađu način za zaradu u „poreskim rajevima“, zemlje bi tada mogle da primene globalnu minimalnu poresku stopu koja će biti dogovorena u okviru drugog „stuba“.

„Vidim visok stepen spremnosti da zajedno radimo na ovom pitanju koje je malo njih moglo očekivati pre godinu dana“, rekao je Pierre Moscovici, komesar Evropske unije za ekonomska pitanja. „Iskreno verujemo da tehnološki giganti, koji nisu samo GAFA, moraju da plate svoj udeo u porezu tamo gde stvaraju vrednost i profit.“ GAFA je akronim koji se uobičajeno odnosi na Google, Amazon, Facebook i Apple kada se govori o uticaju velikih tehnoloških kompanija.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,