BIZIT 2022

GandCrab ransomware “zaradio” preko dve milijarde dolara

Skoro godinu i po dana od početka ransomeware projekta GandCrab zatvara operaciju, te prestaje sa distribuiranjem malicioznih programa.

PCPress.rs Image

Ispunjavajući prazan prostor između pustoši koje su za sobom ostavljali TeslaCrypt, CryptoWall i Spora, GandCrab je u ransomeware svet ušao 28. januara 2018. godine, kada je počeo sa reklamiranjem svojih usluga na underground sajtovima za cyber kriminalce. Od tada je postao jedan od dominantnijih, ako ne i najdominantniji akter u ransomeware svetu, ali su operacije počele da se usporavaju u poslednjih nekoliko meseci. Tako sigurnosni eksperti tvrde da je GandCrab najavio zatvaranje servisa, budući da su „zaradili“ preko dve milijarde dolara u ransomeware isplatama. Dalje se navodi da su kreatori jednog od najuspešnijih ransomeware-a 150 miliona dolara uložili u legalne poslove, što je izgleda dovoljno da se napusti svet cyber kriminala.

PCPress.rs Image

Ransomeware bi trebalo da potpuno prestane sa distribucijom u narednih 20 dana, te je žrtvama preporučeno da požure sa uplatama, budući da će ključevi za dešifrovanje podataka biti obrisani do kraja juna.

Pročitajte i:  SharkBot: Malver vreba iz Google prodavnice

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,