TrendMicro

Garmin trojac

Tri nova modela iz neprevaziđene serije eTrex i dalje su jeftini, ali su se mogućnostima približili skupljim GPS uređajima.

PCPress.rs ImageIzgubljeni avanturisti, hrabri planinari, biciklisti i istraživači mogu da se raduju, jer je Garmin osvežio popularnu seriju GPS uređaja eTrex. Kod sva tri nova modela dizajn je, osim boja, isti. Otporni su na udarce i vodu, a sa običnim AA baterijama mogu da rade 25 sati. A ako promenite baterije dok snimate track, uređaji će nastaviti sa radom kao da nije ni bilo prekida. Novitet je to što ovi uređaji koriste i ruski sistem satelita GLONASS, što bi trebalo da obezbedi još preciznije lociranje. Svi eTrex‑i imaju ekran od 2,2“, pet tastera sa strane i jedan džojstik za navigaciju.

eTrex 10 je najjeftiniji, žut je i ima monohromatski ekran, dobro čitljiv čak i na jakom suncu. Maksimalan broj snimljenih tačaka u track‑u je 10.000 i može imati sto takvih track‑ova. Može da računa površine, dodaje proizvoljne PoI i sasvim je dobar za pasivnu navigaciju – unesete track kuda želite da prođete i u svakom trenutku vidite svoju poziciju u odnosu na rutu.PCPress.rs Image

eTrex 20 je narandžast, ima ekran u boji, memoriju od 1,7 GB za skladištenje track‑ova i log‑ova, a MicroSD karticom tu memoriju možete da proširite, pa na eTrex 20 možete snimiti čak 200 track‑ova i 2.000 lokacija. Podržava rutabilne mape, kakva je npr. SCG Route i tako omogućava aktivnu navigaciju, kao kod GPS‑ova za automobile. Možete ubacivati i skenirane topografske ili bilo koje druge mape, uz opciju navigacije prema fotografijama, tako što preko USB‑a ubacite geotagovane fotke i GPS vas za tili čas dovede do cilja.

eTrex 30 je najbolji model iz serije i spolja se razlikuje od ostalih samo po sivoj boji, ali unutra krije neke trikove. Barometarski visinomer će preciznije odrediti nadmorsku visinu nego GPS, a uz pomoć elektronskog kompasa ćete i u najgušćoj šumi brzo naći izlaz. eTrex 30 ima i mogućnost bežičnog prenosa podataka s kompatibilnim uređajima.

Za razliku od, za GPS sve popularnijih, smartfona, ovi uređaji imaju namenski izrađene aplikacije kakvih još nema na telefonima, otporni su na vodu i udarce, imaju razne kukice i držače za kaiš, bicikl ili automobil i baterija se neće isprazniti zato što ste pričali ili kucali poruke – GPS uređaji serije eTrex ovim osveženjem su postali nezamenjiva stavka u rancu svakog ljubitelja prirode.

Andrija Ćeranić

(Objavljeno u PC#191)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,