ePlaneta

Gartner očekuje veliki rast prihoda od 5G mreža u 2021. godini

Novi Gartnerov izveštaj predviđa rast prihoda od 39 procenata, od ukupnih svetskih 5G mrežnih infrastruktura tokom 2021. godine. Oni očekuju da će ta vrednost dostići 19.1 milijardi dolara, što je znatno više od prihoda ostvarenih tokom 2020. godine (13.7 milijardi dolara).

gartner

Poslovanje i zabava glavni faktori ovog rasta

U izveštaju se navodi da je pandemija COVID-19 virusa dovela do veće potražnje za optimizovanom i ultra-brzom Internet konekcijom u cilju podrške za rad od kuće i aplikacija koje su veliki potrošači Internet protoka (streaming video servisi, online igre…). Drugim rečima, poslovanje i zabava su glavni faktori ovog rasta. Sa tehničke strane, rast je omogućen bržim razvojem 5G servisa u 2020. i 2021. godini, koje su implementirali veliki komunikacioni provajderi. Gartner predviđa da će 5G u ovoj godini obezbediti 39 procenata ukupnih prihoda od bežične infrastrukture.

Ako gledamo po globalnim tržištima, najveće prihode ove godine od 5G mreža ostvariće dalekoistočni region (Kina) sa prihodima od 9.1 milijarde dolara. Na drugom mestu je Severna Amerika (sa procenjenih 4.3 milijarde dolara, u odnosu na 2.9 milijarde dolara tokom 2020. godine). Zapadna Evropa će imati prihode od oko dve milijarde dolara, u odnosu na 794 miliona dolara prihoda u 2020. godini.

Pročitajte i:  Samsung bi mogao prvi da napravi NAND od 1000 nivoa

Do 2024. godine, Gartner očekuje da će komunikacioni provajderi ostvarivati oko 60 procenata prihoda od komercijalizacije 5G servisa.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,