BIZIT 2022

GData za siguran Android

Široka paleta antivirusnih programa firme GDATA sada obuhvata i alate za zaštitu Android mobilne platforme Povodom tridesetog rođendana ove kompanije odobreni su zanimljivi popusti, što predstavlja dobru priliku da obezbedite svoj računar ili telefon

gdata

Kompanija GDATA osnovana je za IT praistorijske 1985. godine u Bohumu, a u računarskoj istoriji pamti se kao kreator prvog antivirusnog softvera. Pisan je za Atari ST. Ovaj pionir antivirusnog softvera danas je među liderima u industriji, i u dobroj meri fokusira se na kompleksna poslovna rešenja.

U ponudi su četiri verzije GDATA softvera namenjene poslovnoj primeni, a razlikuju se po serverskim i bezbednosnim funkcijama. Osnovno rešenje je klasični antivirus namenjen većim računarskim sistemima, koji administratorima daje fleksibilnost pri instaliranju i podešavanju. Client Security Business je najpopularnije poslovno rešenje koje GDATA nudi, a obuhvata kompletnu zaštitu od svih poznatih načina napada na računarske sisteme, dakle virusa, trojanaca, malware‑a, spama u e‑mail‑u, uz poseban firewall. I ovde administratori imaju velike mogućnosti podešavanja parametara rada softvera, laku instalaciju na sve računare u mreži i kontrolu update‑a.

Pročitajte i:  WhatsApp: Kako da se dobro sakrijete

Ostale dve poslovne verzije imaju nove mogućnosti koje već prelaze na korporativni nivo poslovanja, sa specijalnim servisima i menadžerom polisa koji nudi dodatnu funkcionalnost u odnosu na ono što je već u ponudi pod operativnim sistemom.

Za standardne primene u manjim mrežnim okruženjima ili za kućne korisnike, GDATA nudi tri verzije namenjene Windows platformi. GDATA Internet Security je primarna verzija namenjena najširoj grupi korisnika. Ima sve neophodne sisteme zaštite protiv virusa, trojanaca, malware‑a, raznih keyloger‑a i slično, sve zajedno s moćnim firewall‑om. Total Security varijanta nudi još par nekih detalja, od kojih je verovatno najznačajnija automatska backup opcija na GDATA cloud servere. Na kraju, tu je klasični GDATA antivirus koji nudi bazičnu funkcionalnost u borbi protiv virusa, a ova verzija postoji i za MacOS.

Za moderne mobilne uređaje, GDATA nudi Internet Security paket za Android. Windows Mobile i neke druge platforme nemaju svoje verzije, jer je verovatno procenjeno da za njih nema dovoljnog tržišta, a ta procena je i po našem mišljenju prilično tačna. Podržane su Android verzija 4.0 i novije, zato što se smatra da postoji malo korisnika starih telefona koji su zainteresovani za ozbiljnu zaštitu.

Pročitajte i:  Nova funkcionalnost stiže na Android uređaje

GDATA Internet Security nudi sve moderne sisteme zaštite koji su aktuelni na operativnom sistemu Android. Prva linija odbrane je zaštita od phishing‑a i tokom surfovanja Internetom, uz standardni skener za aplikacije koje se loše ponašaju. Softver se se konstantno osvežava, što osigurava zaštitu i protiv najnovijih malware aplikacija.

GDATA Internet Security takođe nudi filter poziva i SMS poruka, omogućavajući korisniku da precizno definiše koje poruke i telefonske pozive želi ili ne želi da dobija u određeno vreme. Ovo nije neka striktno bezbednosna funkcija, ali u nekim slučajevima je veoma korisna.

Značajnija funkcija jeste mogućnost stavljanja lozinke na bilo koju aplikaciju, kao i posebno ograničenje pristupa Internetu za svaku aplikaciju. Na taj način deca se štite od neadekvatnog internet sadržaja i onemogućava se opcija „kupovine u aplikacijama“. Pristup kontaktima takođe se može staviti „pod ključ“, čime se smanjuje šansa da neko dođe do kontakta u imeniku pri eventualnom gubljenju ili krađi telefona/tableta. Kao dodatna zaštita po ovom pitanju, tu je SIM lock opcija koja šalje SMS na predefinisane brojeve sa svim podacima o telefonu i ubačenoj „divljoj“ SIM kartici. Slanjem SMS poruke moguće je potpuno zaključati uređaj ili čak obrisati memoriju, što je konačno rešenje za zaštitu privatnosti. GDATA Internet Security ima veoma dobar i pregledan korisnički interfejs, koji je pri tom i pogodan za korišćenje. Tako se sva navedena podešavanja obavljaju brzo i nije potrebno veliko poznavanje security materije i terminologije. Kako trenutno GDATA slavi jubilej – 30 godina od svog prvog antivirusa – neki paketi su na specijalnom popustu, što je dobra prilika za kupovinu licence za Internet Security, bilo u verziji za PC računare ili za Android uređaje.

Pročitajte i:  iOS 16 i Android 13 govore mnogo o budućnosti pametnih telefona

Miloš Stamenković

Objavljeno u časopisu PC#230

Pročitajte još:

Za bezbedniji Android

 

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,