BIZIT 2022

Gde ide novac od koncesije Aerodroma Nikola Tesla?

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da Vlada još uvek nije razmatrala kojom će dinamikom novac od nedavne koncesije Aerodroma Nikola Tesla biti uplaćivan u budžet, niti kako će taj novac biti trošen. Naveo je, da je pre tri godine ideja bila da novac od koncesija ne ide u potrošnju, već da se troši za strateške ciljeve. Ti strateški ciljevi podrazumevaju s jedne strane otplatu nasleđenih najskupljih dugova, a sa druge finansiranje investicionih projekata, objasnio je Vujović. “Omogućićemo sebi da radimo investicione projekte, da se ne zadužujemo, da vraćamo kredite i da imamo strateške investicije”, rekao je ministar.

PCPress.rs Image

Ministar je naveo da je ove godine u planu da se iz tekućih viškova ili iz priliva poput ovog od koncesionog ugovora, refinansiraju ili otplate najskuplji krediti koji dospevaju u 2018. “Te kredite, koje otplaćujemo po stopama od 7,5 odsto, 7,7 ili osam odsto, trebalo bi da otplatimo, pa čak i ako u te svrhe treba da se zadužujemo. Zato što bi se sada zadužili po stopi od 1,5 ili dva odsto, umesto tih osam odsto”, objasnio je Vujović.

Takođe, ministar je istakao da je Vlada Srbije uspela da se izbori s fiskalnim problemima i deficitom, da je zemlja sada na putanji rasta i da može da razmišlja o tome kako da koristi ostvareni suficit. „Vlada je proteklih godina Srbiju izvela iz kolapsa i dovela je u situaciju da može da vraća dugove. Svi rejtinzi su sve bolji, i krećemo se putanjom rasta“, rekao je Vujović.

Izvor: Novosti

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,